[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mariana Bortos – „este imposibil să ne întoarcem în acea mentalitate bolnavă, plină de corupție…”

Mariana Bortos e una dintre cei peste un milion de români emigrați în Italia. O patrie care a știut să primească pe cei care au avut nevoie și care le-a intrat în sufletul lor.

După mulți, foarte mulți ani, Mariana se simte la Sulmona, în centrul Italiei, acasă: muncește, iubește, are o viață socială, conduce o asociație (Asociatia Socio-Culturala a Românilor „Ovidiu) cu care face multe lucruri frumoase, candidează la alegerile administrative pentru un post de consilier, promovează cultura și tradiția românească, învață copiii românilor… Și, cu toate acestea, nostalgia țării de origine rămâne dar realitatea crudă o face să gândească cu totul altceva.


Într-o discuție avută astăzi, Mariana ne-a mărturisit câteva lucruri, care dacă n-ar veni din din gura unui român, n-ar avea aceeași greutate.

„Într-adevăr, foarte mulți români au luat această decizie să se întoarcă în România. Eu cred că, pentru noi, cei care am plecat acum 20-30 de ani, este imposibil sau foarte greu să ne întoarcem în acea mentalitate bolnavă, plină de corupție, plină de aranjamente și de recomandări… Noi avem o viziune diferită a lucrurilor și ne place să facem ceva, să construim ceva în viață. Eu nici nu-mi doresc și nici nu visez ca să mă întorc vreodată în România. Cu siguranță vin în țară o dată pe an să-mi văd părinții… este țara mea, este limba mea, dar nu cred că voi putea să-mi schimb felul meu actual de a trăi și de a privi lucrurile.

E ceva neobișnuit pentru mine atunci când mă confrunt cu acea mentalitate și, ceea ce văd foarte mult și în mod nefericit, văd foarte multă nepregătire în toate sectoarele (în România n.r.). Și-mi pare nespus de rău. Cei câțiva care vor să se întoarcă acasă nu vor reuși niciodată să schimbe lucrurile.”

Citiți și:
emigrantul.ro/sulmona-centrul-italiei-doua-zile-de-sarbatoare-romaneasca-cu-martisoare-si-costume-populare/

Lasă un răspuns