[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mariana Conduraru și copiii români din Aspropyrgos (Atena)

 

În loc de motto:

Sunt sigur că tot ce e frumos și bun

despre românii plecați în afara granițelor

trebuie neapărat cunoscut.

Ajunge cu denigrarea neamului românesc!

 

100_9836

Asociația Româno-Elenă de Prietenie și Dezvoltare „Sfinții Constantin și Elena” din Aspropyrgos

dan hasdean

 

 

 

Dan Hașdean ______________

Al doilea popas din periplu nostru îl facem la câțiva kilometri de Atena, în Aspropyrgos. Un orășel cu nici 30 de mii de locuitori dar cu mulți români, așa după cum aflăm de la „ghidul” nostru, d-na Luminița Kotsopoulou, „argintul viu” (așa cum îmi place să o numesc, văzându-o la lucru) al asociației căreia tocmai ne pregătim să-i trecem pragul. Domnia sa ne-a condus până la sediu și ne-a făcut cunoștință cu președintele ei, d-na Mariana Conduranu.

Am ajuns cu puțin timp înainte de a începe o mică festivitate închinată zilei de 8 Martie. Doamana Mariana Conduranu a acceptat cu plăcere să stăm de vorbă, cu toate că funcția dânsei îi dicta tot timpul să supravegheze aranjarea sălii pentru festivitatea ce urma să aibă loc.

100_9841Am în față o doamnă elegantă, zâmbitoare și amabilă, gata să se ridice în orice clipă pentru a ajuta la aranjarea sălii.

– Bună ziua și bine v-am găsit, d-nă Mariana Conduranu!

– Bună ziua și bine ați venit la noi!

    – Pentru că scopul vizitei noastre îl știți deja, iar dumneavoastră sunteți sub presiunea timpului, am să trec direct la prima întrebare, al cărei răspuns să ne introducă în lumea asociației pe care o conduceți. Care este scopul înființării Asociației Româno-Elenă de Prietenie și Dezvoltare „Sfinții Constantin și Elena” din Aspropyrgos, când s-a întâmplat asta și cum este organizată?

– După cum chiar numele asociației spune, am înființat-o cu scopul de a fi împreună, de a ne păstra identitatea și de a sădi în ființa copiilor noștri conștiința că sunt români. În al doilea rând, am dorit să arătăm prin comportamentul nostru grecilor din Aspropyrgos, că românii de aici aparțin unui popor plin de calități remarcabile, să schimbăm părerea nu prea bună care se formase în general despre români și care ne întrista foarte mult. Și spre mândria noastră am reușit. Astăzi, asociația noastră, având un număr de 155 de membri activi și mai mulți membri simpatizanți, este respectată și iubită de cetățenii și oficialitățile din Aspropyrgos care ne tratează cu multă considerație.

100_9817
Copii români în Grecia

Asociația are un consiliu de Conducere format din șapte membri cu un președinte în persoana mea, Mariana Conduranu și a fost înființată la 6 iunie 2010, iar pentru că evenimentul a avut loc la câteva zile după marea sărbătoare creștină, Sfinții Constantin și Elena, i-am ales pe cei doi sfinți ca patroni spirituali și i-am  adăugat la numele asociației.

– Foarte frumos, felicitări! Recunosc că sunteți a doua asociație a românilor care v-ați ales un patron spiritual, ba chiar doi în cazul de față, din calendarul creștin ortodox, dintre cele pe care le cunosc eu de pe teritoriul Greciei. Sper să vă poarte noroc. Acum să trecem la cel de-al doilea punct al scurtului interviu: vorbiți-ne despre activitatea asociației pe care o conduceți!

Pentru câteva clipe, d-na Mariana Conduranu se oprește și oftează din greu.

– Oftez, nu pentru că nu știu ce să spun, ci pentru că nu știu cu ce să încep mai întâi. Activitatea asociației noastre este foarte mare și diversificată.

Să începem cu începutul, încerc să glumesc pentru a ușura câtuși de puțin răspunsul d-nei Mariana.

– Foarte bine. Să începem cu activitățile permanente și cele mai importante. Avem cursuri de Limba, Cultură și Civilizație românească, în fiecare sâmbătă, sub îndrumarea d-nelor Simona Pavăl și Luminița Kotsopoulou și unde sunt înscriși 35 de copii și un ansamblu artistic numit „Datini Străbune”, unde avem 16 copii activi sub îndrumarea d-nei educatoare Irina Nacu. Foarte importante sunt activitățile în colaborare cu primăria din Aspropyrgos și cu celelalte asociații grecești din zona Aspropyrgos și deasemenea participarea permanentă a 5 membri ai asociației în Consiliul Consultativ al primăriei locale cu scopul integrării armonioase a românilor și participării active în viața comunității locale.

În cadrul activităților, haideți să le numim nepermanente, avem participarea cu programe artistice la sărbătorile naționale și culturale, atât românești cât și grecești. Cel mai la îndemână exemplu este participarea Coralei Bărbătești „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, din Constanța, avându-l ca dirijor pe  Arhid. Iulian Dumitru, de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, la invitația făcută de d-na director Zvetlana Preoteasa de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni și care s-a bucurat de o mare apreciere.

Anul trecut, în septembrie, am avut trei copii care au participat la prima ediție a Olimpiadei Internaționale a Elinismului, desfășurată în România și toți trei au câștigat premii speciale. Olimpiada a fost organizată de Ministerul Educației Naționale din România în parteneriat cu Uniunea Elenă din România și sub înaltul patronaj al Camerei Deputaților din Parlamentul României și al Parlamentului Republicii Elene. Trebuie să menționăm faptul că acest eveniment a fost inițiat de Uniunea Elenă din România, personal de președintele acesteia, d-nul deputat Dragoș Gabriel Zisopol, care a făcut în acest sens demersurile necesare către instituțiile implicate pentru realizarea sa.

Deasemenea avem trei copii, foarte talentați, care urmează cursuri de vioară și trompetă, sub patronajul primăriei orașului Aspropyrgos, ei fiind: Țăranu Robert și Koemzis Theodor, la vioară și Angelos Marin, trompetă.

Organizăm excursii și deasemenea desfășurăm activități sportive, cum sunt: tenisul de masă, șahul și fotbalul. Neapărat trebuie să amintesc aici o fetiță, Irina Pavăl, care a fost cooptată deja în echipa de fotbal feminin, „Pegasos” din Elefsina și unde este marcatorul principal al echipei.

          – Este o încântare să aud atâtea lucruri frumoase despre asociația condusă de dumneavoastră și implicit despre românii din Aspropyrgos și împrejurimi. Pentru că orice activitate necesită cheltuieli am ajuns la întrebarea, cum vă descurcați, financiar vorbind, și ce sprijin aveți din exteriorul asociației?

D-na Mariana oftează din nou și zâmbește un pic amar.

– Tot ce am reușit să facem până acum și facem în prezent, este prin autofinanțare, adică prin participarea directă a membrilor. Din exterior ne bucurăm totuși de colaborarea foarte bună cu Uniunea Elenă din România, care a făcut asociației noastre donații de carte și echipament pentru școală și cu Asociația Grecilor Originari din România care ne oferă un sprijin, cel puțin moral, deosebit. O colaborare bună avem deasemenea cu Ambasada Română și Consulatul Român din Atena.

Ce ne puteți spune despre celelalte comunități și asociații românești din Grecia și despre colaborarea cu ele, dacă este?

– Suntem deschiși pentru colaborare cu toate asociațiile românești, însă cel mai des colaborăm cu Asociația Femeilor Românce din Grecia și cu Asociația Moldo-Elenă „Orfeu”. Ar mai fi o persoană foarte dragă nouă, care nu aparține niciunei asociații, dar cu care colaborăm ori de câte ori se ivește prilejul; vorbim despre d-na Angela Bratsou. Deasemenea am să ies un pic din cadrul întrebării dumneavoastră și am să punctez faptul că la toate activitățile noastre avem o participare permanentă a oficialităților locale, dintre care am să amintesc pe primarul orașului, d-nul Nikolaos Meletiou, d-nul Giorgos Filis, viceprimar și consilierii, d-na Soula Pehlivanintou și d-nul Meletios Mpourandas.

          – Sunt sigur că aveți și neajunsuri sau neînpliniri.

– Am să vă dezamăgesc și am să vă spun că nu avem, cu excepția acestei lipse de finanțare, cu care am fi putut să ne diversificăm și mai mult activitatea.

    – Proiecte de viitor?

– Pentru viitor, proiectul nostru principal este continuarea cursurilor de Limbă, Cultură și Civilizație românească, începute acum trei ani în cadrul asociației, cursuri care sunt vitale pentru copiii noștri. De asemenea, continuarea activității Ansamblului pentru copii, „Datini Străbune” este foarte importantă. Noul și cel mai imperios proiect de viitor este biblioteca de carte românească, pentru copii și adulți, pe care dorim să o înființăm până la vară și să o inaugurăm odată cu aniversarea a cinci ani de existență a asociației.

Vă doresc succes și vă promit că am să mă implic și eu în adunarea fondului de carte! Acum am să vă pun o întrebare pe care am pus-o și în interviul precedent: dacă ar fi să numiți o singură persoană care v-a sprijinit cel mai mult, care ar fi aceasta?

– Am să vă dezamăgesc și nu am să răspund la întrebarea aceasta pentru că nouă ne sunt dragi și suntem recunoscători tuturor celor cu care colaborăm și ne sprijină, în mod egal.

Pentru finalul scurtului nostru interviu am păstrat o întrebare care mi-a fost sugerată de d-ra Ana Țuțuianu, coordonatoarea Ziarului românesc din Grecia-Romedia. Mulți știu că vi s-a propus să candidați la funcția de consilier al primăriei din Aspropyrgos și că ați refuzat. De ce ați refuzat într-o epocă în care foarte mulți se bat pentru a putea prinde o astfel de funcție?

D-na zâmbește pentru a doua oară, fără nici o urmă de ironie și ne spune:

– Am refuzat dintr-un motiv foarte simplu: n-am vrut să planeze asupra mea, nici o clipă, suspiciunea că aș putea folosi asociația noastră ca pe o rampă de lansare în lumea politică. Atât și nimic mai mult.

    – Vă mulțumesc, vă doresc succes în toate activitățile, vă spun, la mulți ani cu ocazia Zilei Femeii și vă dăruiesc și dumneavoastră o carte scrisă de mine și anume „Locul unde întorc uliii”, care sper să vă placă.

– Mulțumesc pentru vizita dumneavoastră, pentru urări și în mod special pentru carte. Știu de ea deja, pentru că am fost la prezentarea ei de săptămâna trecută de la Asociația Femeilor Românce din Grecia și ne dorim să avem și noi un eveniment asemănător cât de curând. Vă mai așteptăm cu mare drag să ne treceți pragul.

 

Aspropyrgos, 8 martie, 2015

foto: Dan Hașdean