[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Marinela Vasilica ARDELEAN – Ambasadorul vinului românesc în lume

       maxresdefault

     În periada 7-10 noiembrie 2014, în orașul Merano, Tirolul de Sud, nordul Italiei, a avut loc cea de-a 23-a ediție a Târgului de vinuri „Merano Wine Festival“, la care au participat, pentru prima dată, și producători de vinuri Premium din România.

Pentru prima data în cele 23 de ediții, la Merano Wine Festival s-a acordat o atentie speciala vinurilor românești și României.

 

Totul a început cu atenția deosebită acordată de somelierul (degustătărul) român Marinela Vasilica ARDELEAN promovării României prin intermediul vinului.

Marinela este expertul prin excelență în vinurile românești care de câțiva ani face, în mod excepțional, acest lucru: promovează vinurile noastre peste hotare, cu precădere în Italia. Și nu oricum, ci cu mare artă și profesionalism, obținând succese și recunoașteri de la marile companii.

marinela ardelean
Imagine de la evenimentul de la hotel Hilton (Roma)

 

img0b_big
Imagine de la eveniment

 

Dacă pe 26 iunie 2014, într-una din cele mai selecte locații romane, (hotel Hilton) Marinela Ardelean a creat, alături de Ambasada României la Roma, evenimentul ”I fantastici 50 della Romania” (Fantasticile 50 ale României), unde au fost promovate 50 din cele mai bune vinuri românești, de data aceasta spectacolul a fost unul inedit. Organizatorii s-au întrecut pe ei înșiși iar cea care a avut cel mai mult de ”suferit”, în sensul superlativ pozitiv al cuvântului, a fost România. Vinurile românești, în mod particular, au fost reginele evenimentului.

Koecher, patronul acestui eveniment,  a propus promotorului vinurilor românești o selectie a producatorilor români si a vinurilor, cu ajutorul cărora sa se facă  „Focus on Romania”. Asadar Marinela este cea care a  selectionat 14 producatori si 3 etichete pentru fiecare dintre ei (acesta fiind numarul maxim admis dintotdeauna la acest festival, indiferent de țară).

 

 

”Am realizat o selectie a celor 50 de vinuri cele mai reprezentative din România pe care le-am asociat preparatelor italiene. 18 crame si 18 restaurante, din care 11 sunt stelate Michelin” ne spune mândră Marilena, și are și de ce.

Marinela Vasilica Ardelean
Marinela Vasilica ARDELEAN

Evenimentul, unul dintre cele mai exclusive din lumea vinului la nivel mondial, a adus peste 6000 de vizitatori, o cifră record dacă ne gândim că toate aceste persoane au fost în majoritate italieni, dornice să cunoască vinurile românești și, de ce nu, concurentele lor în domeniu.

Realizarea a constat într-un inedit, și anume ”căsătoria” vinurilor românești cu mâncarea italiană. Un pariu pe care organizatorii l-au câștigat, o demonstrație a faptului că vinurile românești  de calitate pot fi îmbinate cu faimoasa bucătărie mediteraniană, „mama gastonomiei”. ”Un un plus valoare imaginii noastre, nu doar in Italia sau Romania, ci in lume” cum spune cu mândrie Marinela.

http://www.emigrantul.eu/zi-speciala-la-roma-pentru-vinurile-romanesti/

        Cum începe povestea

La degustarea in orb de la Milano, a fost invitat Helmuth Koecher, presedintele si fondatorul festivalului care anterior făcuse, la invitația Marilenei Ardelean, vizite la cramele din România, selecționate atent de sommelierul român.  Astfel a fost descoperit potentialul vinurilor românesti si al țării noastre.

Toate vinurile au fost premiate iar 6 dintre ele au primit medalia de aur:

 

 – Revelatio 2013 – crama DAVINO

 – Feteasca Alba 2011 – crama Basilescu

 – Cuvèe Alexandru 2007 – crama S.E.R.V.E.

– Rheinriesling 2012 – crama Nachibil

 – Sirena Dunarii 2001 – crama Vinarte

 – Negru de Dragasani 2011 – crama Prince Stirbey

 

Evenimentul a însemnat și lansarea cărții realizate de Marilena Vasilica Ardelean: ”50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”.

marinela ardelean carte
Coperta cărții

 

Tema evenimentului, asocierea mâncării românești cu vinurile nopastre este prezentă într-o altă parte a evenimentului de la Merano:

 

tabel crame

 

     Mi-a crescut sufletul de mândrie si bucurie

Dana Sofia, manager Crama Basilescu, afirma dupè eveniment:  „Ce frumoasa a fost evolutia publicului, care in a doua zi a festivalului, venea si cerea sa deguste Feteasca Neagra. Mi-a crescut sufletul de mandrie si bucurie”.
Toti producătorii au avut succes, pentru ca soiurile românesti PLAC, începand de la Feteasca  (alba, regala si neagra), Negru de Dragasani, Cramposie si pana la Sarba si Plavaie.

Multi specialisti din domeniu, au cerut sommelierului român sa organizeze degustari în orb alaturi de vinuri italiene si franceze, convinsi fiind de surpriza publicului.

Un eveniment ca acesta, dincolo de bunătatea și calitatea produselor, arată o altă imagine a României în Italia, acolo unde de multe ori nu stăm bine. Marinela Ardelean este, prin aceasta și prin multe altele pe care le organizează, ambasadorul plenipotențial al României prin cartea de vizită pe care âara noastră ar trebui să o scoată mereu în față: vinul de calitate.

       ”In România avem doar 93 de crame, iar vocea lor este una prea mică fara sustinerea institutiilor si a autoritatilor, dar imi doresc din tot sufletul ca intr-o buna zi, cineva acolo unde trebuie, sa inteleaga ca Romania are un AS in maneca pe care nu a vrut sa il foloseasca pana acum, viticultura si vinurile romanesti de calitate, repet de CALITATE” spune Marinela.

Sperăm ca și politica românească, dincolo de amețeala generală fără influența vinului în care se scaldă de ani de zile, să înceteze și să iasă la iveală cu un sprijin real adus unuia din sectoarele în care putem excela, cel al viticulturii.

Cristi Merchea