[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Marino, Italia – Protest în fața primăriei pentru sprijinirea unei familii de români

Marino, localitate în imediata vecinătate a Capitalei Italiei, are zilele acestea o chestiune mai puțin normală de rezolvat: un cetățean român, dar în același timp și italian (întreaga familie, soție și doi copii minori având dublă cetățenie româno-italiană) și-a cumpărat o locuință aici, chiar în centrul localității.

Pe 14 septembrie, Veronel Vlăsceanu, emigrat de 20 de ani din România, de loc din Râmnicu-Sărat, Buzău, și-a găsit liniștea, fericirea și împlinirea profesinală și familială în micuța localitate, devenind proprietar de casă. Acest român,  integrat în mod exemplar de 20 de ani în comunitatea marineză, (că tot e la modă termenul „integrare”), s-a hotărât să nu mai plătească chirie și, cu banii pe care i-ar da pe aceasta, să o facă pentru o locuință care este a lui.

Numai că nu toate au mers așa cum se aștepta și era normal.

Cumpărată casa, un apartament în centrul localității, și-a dat seama că nu avea apă. Nici contuar, pentru că acesta fusese retras de către societatea care distribuie apa, ACEA, pe motiv de neplată a vechiului proprietar.

Între timp datoria veche a fost achitată iar Veronel și soția lui au reziliat contractul de chirie unde locuiesc momentan, bucuroși că se vor muta în casă nouă.

Numai că ACEA nu vrea să audă, nu se poate. Pentru ei Veronel Vlăsceanu  este un „utilizator nou” într-o „clădire nouă” (sic!) și nu poate beneficia de branșament la apă pentru că „depuratorul” nu mai face față.

„Nu vreau nimic gratis, ne spune Veronel Vlăsceanu întorcându-se la nouă seara de la muncă. Vreau doar un serviciu pe care să-l plătesc și pentru care există deja conducte și branșare, dar pe care ei o refuză pe motiv că nu au capacitate. Avem doi copii mici și o singură săptămână pentru a elibera casa unde stăm acum. La cea nouă plătesc ratele, dar nu mă pot muta.”

Ce e mai ciudat este că vechiul proprietar a acceptat și modalitatea „volturii”, adică a cedării contractului său noului proprietar și AȘA SE POATE, spun cei de la ACEA. Numai că, scriptic, da, cedarea se poate face, dar practic contuarul nu există. Și atunci e nevoie de o cerere de instalare a noului contuar pe care ACEEA nu-l montează pe motiv că nu se fac NOI branșări pentru că sistemul nu suportă.

Menționăm că în blocul respectiv locuiesc deja 14 familii care au apă furnizată normal de aceeași societate.

Veronel Vlăsceanu s-a adresat primarului, consilierului cu probleme sociale, carabinierilor, toți dându-i dreptate, dar niciunul reușind să-l ajute efectiv.

Toma Romulus Sinca, președintele Asociației „Antica Dacia”, (al cărei membru Veronel este) și care de ani de zile susține cauzele românilor din Marino, alături de avocatul Giancarlo Germani, au trecut la fapte. Primăria, forțele de ordine au fost înștiințate printr-o scrisoare că vineri, 20 octombrie, o parte a membrilor săi va organiza un protest pașnic sub geamurile primăriei în speranța că cineva va auzi și va putea rezolva această problemă birocratică ce afectează o familie româno-italiană de oameni muncitori, plătitori de taxe.

Vom reveni cu amănunte. 

Cristi Merchea

 

Vă prezentăm mai jos scrisoarea, în original, adresată autorităților de către Asociația „Antica Dacia” din Marino.

 

Spett.le Sindaco di Marino

Commissariato di Polizia Marino

Polizia Municipale Di Marino

 

Oggetto:

Manifestazione di protesta dinanzi il Comune di Marino

il giorno 20 ottobre ,ore 10

 

La presente nella mia qualità di Presidente della Associazione „Antica Dacia” per comunicare che il giorno 20 ottobre alle ore 10 dinanzi il Comune di Marino, alcuni esponenti della nostra Associazione manifesteranno pacificamente per attirare l’attenzione del Sindaco e dell’Amministrazione Comunale sul caso del cittadino Veronel Vlasceanu il quale ha acquistato un immobile in Marino Centro che è da mesi sprovvisto della utenza dell’acqua potabile e che, quindi, è impossibilitato ad usufruire dell’immobile del quale pero’ paga ormai da mesi il mutuo.

Lo scopo della manifestazione e’ quello di sensibilizzare le Autorità locali su tale delicata problematica che impedisce ad un cittadino il cui nucleo famigliare è composto da moglie e due figli minori, di poter abitare nella casa di sua proprietà per meri motivi burocratici.

Tanto dovevo per opportuna conoscenza.

Romulus Toma Sinca,

Presidente Associazione Antica Dacia

Avv.Giancarlo Germani

Studio Legale Germani

Viale Appio Claudio, 289

00174 ROMA Tel/Fax:

06.71542056

Cell: 329.3121699

E-mail: giancarlo.germani@tiscali.it Pec: giancarlogermani@ordineavocatiroma.org