[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mateo, copilul talentat care vorbește prin culoare

Atunci cand îl vezi pentru prima dată, din faţa-i rotundă îi notezi imediat blândeţea din privire, apoi zâmbetul îţi încălzeşte inima. Este un puşti de 10 ani iar timiditatea îi dă o frumuseţe aparte.

        Se numeşte Gheorghe Mateo Ştefan şi este unul din zecile sau sutele de mii de copii români stabiliţi în Italia cu familia şi care merg la școală aici. Mateo s-a născut în Tecuci iar la vârsta de 2 ani s-a transferat cu părinții lângă  Roma, într-o localitate pitorească, Zagarolo. La vârsta de 5 ani, când a mers prima dată la grădiniță, Mateo nu vorbea deloc.  Comunica cu părinții doar prin gesturi. Așa a ajuns în atenția unui logoped care, într-un timp relativ scurt, l-a ajutat și l-a învățat cum să comunice cu cei din jur.

Vorbă puțină, creație multă

        Ca și cum ar fi dorit să recupereze timpul în care nu a putut comunica, Mateo a început să deseneze. Și, ca un bun orator, el reușește să-și exprime sentimentele și gândurile în cuvinte pictate, în desen, într-o artă pe care cuvintele sunt sărace să o descrie. Încă de la primul desen făcut, Mateo  a reușit să contureze detalii pe care ochiul privitorului le descoperea în desenul lui mirandu-se cum un copil cu vârsta atât de fragedă reușește să redea o imagine atât de amănunțită, de artistică.

        Imediat ce a învățat să comunice cu cei din jur, Mateo și-a însușit în același timp și limba română și cea italiană. Acasă cu părinții, vorbeste doar românește iar in primii ani, paralel  cursurilor de desen la care a mers, a făcut și cursuri de limba română.

        Astăzi, după 5 ani, Mateo încă mearge la cursurile de desen, deși a asimilat cam toate informațiile despre arta desenului și ale picturii în ulei. În clasă, la școală, Mateo are trei copii români colegi,  dar în timpul orelor de curs ei comunică doar în limba italiană, asta și pentru a nu fi marginalizați de colegii italieni. În schimb, ca să poată păstra clară și corectă limba română, părinții plătesc un abonament lunar pentru canalele românești de televiziune.

Un artist cu inimă mare

         L-am întrebat ce înseamnă desenul pentru el și mi-a răspuns simplu:  „frumusețe”. După care mama ne-a explicat mai bine: „desenul este un mod perfect de comunicare între Mateo și mediul înconjurator, între el și tot ceea ce iubește, tot ceea ce îi place.” În doar 5 ani a pictat și a desenat foarte multe lucrări, însă, în fiecare vară, în cele două luni de vacanță pe care și le petrece în România alături de bunici, unchi și verișori, a dăruit fiecarei rude câte un tablou. Acasă mai are destule, printre care și un autoportret,  însă spune că se pregatește să picteze atât de multe pentru a reuși să facă de  o expozitie personală pe care să o dedice familiei lui.

Mateo este demonstrația practică a proverbului românesc „vorba multă, sărăcia omului”. N-o fi vorbind mult, dar este un talent cu o forță extraordinară, cu o tehnică de pictor matur de care, cu siguranță, vom auzi peste mulți ani. Sau poate, de ce nu, peste puțini, pentru că evoluția sa a sărit anumite etape iar viața poate oferi multe surprize.
Noi îi urăm succes iar părinților sănătate și liniște pentru a-l putea ajuta și îndruma pe drumul ales.

Doina Mustățea

Lasă un răspuns