[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

”Maxi sequestro” de trufe. „Atentat” la Made in Italy gastronomic

Daunele pentru „made in Umbria” și ale unei regiuni lovite de cutremur”, astfel începe materialul jurnalistic publicat de cotidianul perugiatoday.it după sechetrarea de către Garda Financiară din Palmanova (Udine) unei cantități de trufe proveniente din România. 

„Uitați cum puțini calcă în picioare munca multora și credibilitatea uni întreg sector”, continuă publicația italiană.

Iar aici problema nu este a unui simplu control, efetuat duminică, 26 martie, unde au fost descoperite 20 de kg de trufe, ascunse într-un furgon care venea din țara noastră. Italienii pun problema unui adevărat atentat la „made in Italia” gastronomic, asupra unui produs exclusivist, dintr-un sector care facturează multe milioane de euro și este un simbol al bunului gust autohton. Acțiunea se încadrează în activitatea de combartere a traficului de produse care nu pot avea o origine controlată și controlabilă, potrivit normelor alimentare UE.

Tot pe baza acestor normative, fapta se pedepsește cu amendă de la 750 la 4.500 euro.

Italienii nu sunt la prima captură de acest fel. În noiembrie 2016 un alt colet cu 14 kilograme de trufe, în valoare de 64.000 de euro, fusese sechestrat unui tânăr român de 22 de ani.

„Marfa sechestrată, conchide cotidianul, ar fi adus un câștig la negru de mai bine de 80.000 euro, expunând la risc sănătatea consumatorilor neinformați despre originalitatea produselor și aducând daune operatorilor corecți din sector, dincolo de implicațiile fiscale. Tradus: scârbă pentru cei care muncesc în mod onest și promovează made in Umbria. Într-un moment ca acesta, apoi, există un singur cuvânt de folosit: rușine.”

Am tradus parțial materialul publicat de perugiatoday.it  nu numai pentru informația adusă, ci mai ales pentru a arăta grija cu care italienii tratează produsele lor identitare. O grijă care în ultimii ani a fost întinată de tot mai multe falsuri și care s-a văzut impotentă în fața globalizării, a consumismului și a invaziei produselor copiate. În toate sectoarele. Iar Italia ține steagul sus în primul rând pentru originalitatea sa în multe sectoare, originalitate cu care se identifică și este cunoscută în întreaga lume.

Recoltarea trufelor în Italia este un sector care dă ocupație câtorva mii de căutători implicați în aprovizionarea magazinelor și restaurantelor. Această activitate este practicată încă de pe vremea sumerienilor și este o activitate cu funcțiune economică în susținerea supfaețelor interne împădurite, care reprezintă și o formă de susținere a comunităților locale.

Mai mult, candidatura „Culturii gtrufelor” la titlul de patrimoniu imaterial al umanității constituie un pas important  în apărarea unui sistem special creat între natură și aspectele antropologice și culturale ale comunităților locale italiene. Pe scur, economic vorbind, un business de jumătate de miliard de euro pentru Italia, atacat acum de piața neagră a trufelor din est.