[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

McLaren RM 50-03 – cel mai ușor ceas mecanic din lume


Zilele acestea sunt în desfășurare la Geneva târgul de ceasuri Salonul International De La Haute Horlogerie  (16-20 ianuarie 2017).  Aici a fost prezentat și cel mai uşor ceas mecanic din lume. Acesta a fost produs de către Universitatea din Manchester, Richard Mille Watches şi echipa McLaren F1.

Ceasul, numit McLaren RM 50-03, are carcasa realizată dintr-un aliaj pe bază de grafen numit Graph TPT şi are o greutate de doar 40 de grame. Grafenul a fost folosit şi pentru elemente ale curelei dar în această bijuterie se află și titanul şi fibra de carbon.

McLaren RM 50-03 nu este un ceas pentru oricine, el fiind produs în serie limitată de doar 75 de bucăți, și va fi vândut numai în magazinele Richard Mille. Cumpărătorii vor primi, împreună cu ceasul, o replică la scară 1:5 a monopostului McLaren Honda 2017.

Grafenul, care este de şase ori mai uşor decât oţelul şi de 200 de ori mai rezistent, este varianta bidimensională a grafitului. Este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. Totodată, grafenul este cel mai bun conductor de electricitate şi căldură cunoscut. Materialul a fost descoperit şi izolat în 2004, prin exfolierea grafitului, de către un grup de cercetători de la Universitatea din Manchester.