[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Medicul săracilor“ sau varza – beneficii de necontestat

 „Medicul săracilor“ sau varza – cunoscută și sub numele de curechi, este o legumă cu rol terapeutic, în peste 100 de afecţiuni, susțin specialiștii

Există mai multe tipuri de varză, peste 400 de soiuri, cu culori ce pornesc de la galben deschis, verde, roșu sau mov,  folosită încă din antichitate pentru tratarea multor afecțiuni.

Un adevărat aliment-minune, atât în stare naturală sau preparată. Se folosește atât intern, cât și extern pentru o gamă largă de afecțiuni având proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și antioxidante, fiind un adjuvant în tratamentele împotriva cancerului. Are acţiune nutritivă, ajută şi la scăderea colesterolului „rău” şi normalizează glicemia, este  energizantă, remineralizantă, tonifiantă, creşte rezistenţa în faţa bolilor, este un bun antiseptic pulmonar şi are proprietăţi expectorante şi depurative.

La nivelul ţesuturilor, cataplasmele cu varză au proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante

Varza este bogată în vitamina C, conține o cantitate mult mai mare din această vitamină decât portocalele, și, în plus, conține potasiu, calciu, vitamina A, vitamina K, vitamina B2, B3, B5, iod, cobalt, fitonutrienți și magneziu.

În medicina naturistă, sucul de varză, se folosește ca remediu în vindecarea ulcerului pentru că are un conţinut ridicat în glutamină, un aminoacid cu care se hrănesc celulele care căptuşesc stomacul şi intestinul subţire.

Varza murată conține  vitamina C , ajutând la întărirea sistemului  imunitar. De asemenea, în varza murată se găsește vitamina B12, fiind printre putinele alimente vegetale care o conține, care încetinește îmbătrânirea și protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie

Pentru entorsii și luxații se zdrobesc câteva Frunze de varză și se aplică pe zona afectată, legăndu-se cu o fașă de tifon steril. Acest pansament se ține pe zona afectată timp de patru ore, zilnic, timp de o săptămână. Durerile se vor atenua.

Pentru dureri reumatice se aplică zilnic pe zona afectată, dimineața și seara, frunze de varză bine zdrobite și se țin 2 ore. Acest tratament are un efect antiinflamator, încetinește și chiar stopează procesele degenerative, ajută la redobândirea mobilității articulare.

Pentru cancerul de piele se aplică zilnic cataplasmele pe zona afectată, timp de patru ore.

Pentru arsuri se aplică comprese cu varză și suc de varză.

Pentru eczema și infecții fungice se aplică frunze de varză zdrobite cu o lingura de lemn. În frunzele de varză se găsesc compuși pe bază de sulf care au o acțiune antiseptică asupra ciupercilor parazite și bacteriilor.

Pentru ulcerul varicose se aplică frunze de varză pe zonele afectate de ulcer varicos.

De asemenea, hemoroizii şi chiar muşcăturile de animale pot fi vindecate cu ajutorul acestor cataplasme.

Pentru constipaţie se folosește zeama de varză murată. Varza îmbunătăţește digestia, datorită conţinutului bogat în fibre alimentare şi bacteria benefice pentru organism, care reglează flora intestinală. Fibrele alimentare din varza murată detoxifică şi ajută la eliminarea reziduurilor din colon.