[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Meduza reinterpretată – statuia simbol al luptei femeilor împotriva abuzurilor ridicată în fața tribunalului din New York

      O statuie a Meduzei care ține capul decapitat al lui Perseus a fost ridicată în New York. Și nu oriunde, ci în fața tribunalului unde fostul producător de la Hollywood Harvey Weinstein a fost condamnat în martie, anul trecut, la 23 de ani de închisoare, fiind găsit vinovat de viol și agresiune sexuală.

      Pentru a realiza lucrarea în 2008, artistul italo-argentinian Luciano Garbati, care a întors istoria mitologiei grecești cu susul în,  s-a inspirat din lucrarea lui Benvenuto Cellini intitulată Perseus cu capul Meduzei (1545-1554), vizibilă astăzi la Florența, după amintește de articolul Tessei Solomon din ArtNews.

Opera lui Cellini din Florența

      În mitul original, de fapt, Perseu este cel care ține capul Meduzei în mâini, folosindu-l ca scut, după ce l-a decapitat în peșteră, și nu invers. Având în vedere locul unde a fost plasat, sculptura a devenit un simbol al luptei femeilor împotriva tuturor tipurilor de abuz. Mitologia greacă spune că Medusa, fiica zeităților marine Forcus și Ceto, s-a născut frumoasă și muritoare (spre deosebire de celelalte două gorgone, Steno și Euriale). Dorită de mulți, ea a fost violată de Poseidon în templul dedicat Atenei. Gelozia Atenei nu a căzut pe zeul mărilor, ci pe Medusa, care a fost transformată într-un monstru (cu coroana făcută din șerpi), capabil să-i pietrifice pe oricine se uitase la ea.

Lasă un răspuns