[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

MESAJELE ROMÂNILOR EMIGRAȚI

Am întrebat pe câțiva dintre milioanele de români emigrați, ce doresc României de Ziua Națională și Centenar.

Iată câteva dintre răspunsuri, multe dintre ele pline de amar, deznădejde, fără speranță, îndreptând degetul spre cauza emigrării lor: ciuma politică post-revoluționară. Toți însă au un numitor comun: România o poartă în suflet, oriunde s-ar afla și oricât de greu le-ar fi.

 

Anca Cezarina Fulger – Cercetător istoric – Roma

A venit vremea sa ne trezim! Numai așa putem sa ne onorăm eroii!”

 

Elena Ciobanu – Alcamo, Sicilia

„Oriunde ne-am afla traim, simtim si iubim romaneste.Asa ne-au invatat stramosii ,sa fim mandri de identitatea noastra ,sa te pastram mereu in inima ,sa te cinstim asa cum meriti si sa te aparam asa cum au facut-o eroii nostri.La multi ani Romania,la multi ani poporului roman!

 

Ovidiu Burdușa – hotelier Roma, consilier județean la CJ VRancea

„Urez României sa scape cat mai repede de pitonii care au încolăcit și strangulat in ultimii ani bugetele locale, județene, ministeriale și guvernamentale. Mai doresc României sa primească în hotarele ei pe românii care au ales calea pribegiei, împinși sa facă acest lucru de o clasa politica slaba și corupta. Și in ultimul rând doresc Romniei sa rămână la fel de frumoasa și buna.”

 

Violeta Popescu – (Arcore) Rediviva

„Le doresc românilor să aibă mai multă încredere în valorile lor, să fie mai mândri de trecutul lor și să cunoască istoria!”

 

Adrian Melicovici – Scriitor, nordul Italiei

„Transmit un „La mulți ani” tuturor românilor, la mulți ani România. Să nu uităm istoria care a făcut posibil acest vis, să nu uităm pe Vasile Goldis, Brătianu, Maniu și toți ceilalți. Gând bun tuturor românilor îndemn la unitate și uniune sufletească. 

 

Mioara Dorina Lupu – Brașov, fost emigratî în Italia

Bună, ce bine că pot să-ți mi deschid sufletul… Simt mâhnire,mă simt stingheră,mă simt singura.Sunt ei și eu. Sunt obosită să nu am dreptate niciodată și tot de atâtea ori să aud ,,n-ui adevărat, n-ai dreptate” Cu cât sunt mai făloși cu atat sunt mai Tristă. Nu sunt naționalistă dar cred că sunt mai PATRIOT decât ei.

 

Cornelia Cocoș

Este o mare emoție la gândul de a fi mâine la Albă Iulia împreuna cu mii de romani care vor veni sa sărbătorească ceea ce s-a împlinit in urma cu 100 ani prin voința poporului, la Albă Iulia.

 

Andreea Alina Țaric – antreprenor Roma

Ori cum intrbarea mea este: care unire sarbatorim? Ca suntem in alta tara ca DIASPORA, slugi sau curve, cum zic unii politicieni?

 

Liliana Nechita – scriitoare, Terni

Câtă vreme în afara ţării trăiesc şi muncesc cinci milioane de români plecaţi de nevoie, câtă vreme mor copii în ţară din lipsă de medicamente, câtă vreme bătrânii îşi numără bănuţii puţini după o viaţă de muncă şi nu-şi permit nici un corn… nu văd ce e de sărbătorit. S-a golit România, până şi copiii vor să plece când s-or face mari. Mai degrabă mă ruşinez că n-am ştiut să reacţionăm la timp, să ne opunem prăduirii. Vinovaţi suntem, vinovaţi. Am primit în dar o ţară bogată şi n-am ştiut ce să facem cu ea.

…îi urez României să-şi revină, să mai fie unită şi, după cincizeci de ani, cu măcar zece milioane de locuitori.

 

Rodica Ciobotaru – Roma, Emirgantul

Astăzi deZiua Națională și Centenar inima și gandul îmi este acasă, la familia mea și la oamenii pe care ai cunosc și le trimit urarea La mulți ani, România! La mulți ani români, oriunde va aflați! Și vreau sa le mai aduc aminte de primul vers al imnului național: DEȘTEAPTĂ TE ROMANE, DIN SOMNUL CEL DE MOARTE, ÎN CARE TE ADANCIRA BARBARII DE TIRANI…!

 

Doina Mustățea – Emigrantul, Roma

Sa își asume responsabitatea, ca mamă, asupra copiilor săraci, flamânzi si bolnavi. Prin ei, ea ca țară, are un viitor.”

 

Anca Elena Dincă – artist plastic, Roma

Ținând cont ca sărbătorim centenarul, poate este cazul ca românii sa se unească din nou, la un alt nivel, de data aceasta, la nivel de decenza, onestitate, empatie, dorința de a evolua ca societate pe toate nivelurile! Asta urez romanilor de pretutindeni, asta NE urez: sa acționăm ca un întreg spre binele nostru și al generațiilor ce vor urma! Ne urez practicitate și bun simt, transparenta și dorința de evoluție! La mulți ani cu ochii și inima deschise, România! Te iubesc!

Ion Dobre – constructor Roma

Ce-i doresc României de ziua nationala? Sa scape pentru totdeauna de conducerea incompetenta, hoata, marsava si ticaloasa, așa cum s-a dovedit a fi, si sa ne intoarcem cu totii … ACASA!

Toma Romulus Sinca (Marino, Roma Italy)

Cu ocazia zilei naționale a Romaniei as dori sa urez tuturor romanilor , sanatate , bunastare si liniste sufleteasca !Daca ar sa pot da si un sfat ca de la roman la romani i-as sfatui sa nu permita nimanui sa le fure libertatea la exprimare si inca un lucru foarte important : o mie de zile in piata in lupta cu fortele de ordine nu aduc atatea schimbari ca o singura zi in care poti sa te duci la vot si sa alegi liber ce vrei TU !

Magda Vasiliu Stoian – jurnalistă

Parade militare, discursuri pompoase, lacrimogene, stegulete la oglinzile masinilor, declaratii pline de patos…. Stam bine la capitolul asta. Foarte bine….Imi iubesc tara. Iubesc ulitele desfundate, cuiburile berzelor, mirosul de fum, iarna, in sate uitate de lume…. Dar, tocmai pentru ca mi iubesc tara nu pot sa nu ma gandesc cu furia izvorata din neputinta de a schimba ceva, la toate cate sunt rele in tara mea…. Dupa 100 de ani Romania e cea mai saraca tara europeana, fara autostrazi, fara spitale, cu o rata record a violentei in familie, pentru ca Romania nu mai are educatie… Nu mai contam in sport decat pe alocuri ( gratie daruirii unor oameni, nu pentru ca s ar investi in sport), n avem cercetare, nu producem mai nimic, avem scoli cu wc ul in curte, batrani care traiesc cu cateva zeci se lei pe luna in case de chirpici… Copiii mor in spitale, adultii la fel… N avem practic nimic. Nimic. Mall – uri, catedrala, si beculete de Craciun…. Asa ca azi sunt trista. Am o strangere de inima gandindu ma la ce s a visat pentru tara asta acum 100 de ani si la ce s a ajuns. E vina tuturor. E si vina mea. Se va schimba vreodata ceva? Habar n am.. Imi iubesc tara pentru ce a fost si pentru ce ar fi putut sa fie…..Nu pentru ceea ce este acum – o tara condusa de niste infractori, la marginea Europei, in care oamenii nu au altceva decat sperante si vise infrante.

 

Victor Vladau  – Palermo

Doresc o clasă politică formată din patrioți care să pună pe primul loc Țara Românească și pe cetățeni români.
Asta doresc României în pragul Centenarului și NU Numai.
TRĂIASCĂ NEAMUL ROMÂNESC!

Adina Mustață – Biblioteca Națională Iași

Demnitatea, iubirea și umanitatea sa ne definească. La mulți ani România !

Dorin Coman – Roma

La mulți ani, români de pretutindeni! Iubiți România, astăzi și în fiecare zi! La 100 de ani de la Marea Unire, să privim cu încredere și curaj spre viitor, păstrând vie amintirea celor care au înfăptuit România Mare. Să celebrăm cu fast și emoție, cu speranță și încredere! La mulți ani, România!

 

Mariana Mustață – Focșani
La fel cum Dumnezeu ne iubeste pe noi, la fel si noi trebuie să iubim Patria și să o respectam. La mulți ani incununati de succes și prosperitate români, oriunde v-ati afla!

Elena Dascălu – creator artizanat Roma

Romania! Sa învățăm adevăratul sens al cuvântului UNIRE, sa ne „întoarcem” in urmă cu 100 de ani sa redescoperim valorile si principiile românilor de atunci, cred ca acesta este esențialul care ne lipsește.
La multi ani România, te iubesc oricât de adânci sunt rănile tale in acest moment!

Beniamina Vate – Spania

La mulți ani, România! – țara unde m-am nãscut, unde am învãtat sã vorbesc, sã scriu, sã iubesc, țara unde m.am îndrãgostit prima datã şi pentru care am învãțat sã.mi fie dor.

La mulți ani: emigrante, copilule abandonat, la mulți ani tataie şi mamaie, la mulți ani şi sãnãtate bolnavule, respect ție inimosule care încã mai ai curajul în România sã trãieşti.
La mulți ani, micilor „Români” de pretutindeni!!!

La mulți ani, Românie fãrã unire!
La mulți ani, Centenar dezbinat!
🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴

Alexandru Iacob – Venezia

Ii doresc oameni cu viziune si cu putere de a infrange mediocritatea multimii…

 

Vasile David – Poet, Roma

Va fi de astăzi soare cu raze tricolore

Și vor fi dați uitării „barbarii de tirani”,

Iar când se prind românii în tainicele hore

 Îți spun și eu, străinul: „…Măicuță, La Mulți Ani!”

 

 

 

Lasă un răspuns