[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mihaela Pleșa Munteanu, candidatul românilor și italienilor din Colleferro

10984839_667647706700447_4053442502722613102_n

În perioada 31 mai – 14 iunie 2015 în Italia vor avea loc alegeri administrative. Acestea se vor desfășura în 1.065 primării, 514 dintre care aparțin regiunilor cu statut ordinar iar  551 regiunilor cu statut special. În regiunile cu statut ordinar, în Friuli Venezia Giulia și în Sardegna se votează pe 31 maggio, cu eventuale tururi de balotaj pe 14 iunie. emigrantul.it/?salegeri+administrative Candidații români din acest an sunt peste 50, pentru a nu mai pune pe cei care au dublă cetățenie și sunt mai greu de individuat pe liste.

O vrânceancă stabilită la Colleferro (40 km sud de Roma), Mihaela Pleșa Munteanu, de 12 ani parte activă a acestei comunități, candidează pe listele coaliției de stânga formată din 4 liste electorale: RIPARTIAMO PER COLLEFERRO CON SANNA, PARTITO DEMOCRATICO, PER SANNA INSIEME PER I CITTADINI, IL CASTELLO CON SANNA care propun drept primar pe tânărul Pierluigi Sanna. Sanna se propune ca un on nou, ca unul care vrea să rezolve problemele unui oraș odată industrializat, care se confruntă cu poluare, groapă de gunoi poluantă, fabrici închise și lipsa locurilor de muncă.

mihaela plesa munteanu

 

Mihaela Pleșa Munteanu este o româncă care s-a ridicat prin propriile forțe aici. Plecată de la Focșani la 22 de ani, a luat-o de la zero ca aproape fiecare român emigrat în Italia: muncă de „badantă” un an, ajutor de bucătar mai apoi, pentru a deveni bucătar ulterior. De mai bine de doi ani, Mihaela și soțul său Silviu Munteanu, un nume de referință în arta pizzei, – multiplu medaliat la concursuri naționale și internaționale -, au devenit tot mai cunoscuți în localitatea la sud de Roma. Pizzeria lor este mereu plină pentru că mâncarea bună, și ospitalitatea și munca sunt ingredientele succesului lor.

  lumea ne cunoaște pentru că suntem oameni de treabă

O comunitate de peste 1700 de români trăiește și muncește aici. Și aceștia scindați. Pentru că, deși numărul este așa mare, doi sunt candidații români, dar pe liste diferite. Și, ce e mai grav, mulți, sau majoritatea, nu au buletinele de vot luate de la primărie. Drept pentru care nu pot vota.

piepagina 2015-04-30 60-100 220X40

La Colleferro se poate ieși consilier cu 200 de voturi la fel cum se poate și cu 50. În funcție de mulți factori. „Mulți dintre ei nici nu știau că sunt alegeri”, ne spune puțin descurajată Mihaela. Cu toate acestea, nu a stat. A ieșit în piață, alături de candidatul primar, a vorbit oamenilor dela tribună, a arătat că poate fi un lider. Lumea ne cunoaște pentru că suntem oameni de treabă aici, la Colleferro”,  spune Mihaela. Iar pizzeria-trattoria „da Silvio” e mereu plină cu clienți. Nu numai români. Dimpotrivă, majoritatea e formată de italieni care vin să mănânce la prânz și la cină. Și toți o cunosc pe Mihaela prin prisma muncii sale, prin corectitudinea și devotamentul în munca pe care o face, prin implicarea în comunitatea românească și cea italiană. Există aici și o comunitate mare de bulgari cu care a mers să vorbească, deși interesele sunt împărțite. „Am mers pentru că pe mulți îi cunoaștem și pentru că nu am nimic de pierdut”.

mihaela munteanu campanie

Ce vrea Mihaela dacă va ajunge consilier? Să contribuie la schimbarea acestui oraș care are nevoie de așa ceva. Nu vorbește  numai despre interesele românilor: vorbește de poluare, locuri de muncă, probleme sociale serioase cu care se confruntă oamenii de aici, indiferent de naționalitate. Pentru că lipsa locurilor de muncă înseamnă și diminuarea afacerii sale, înseamnă viață mai grea pentru cei doi copii ai săi,  Carina și Stefano, și pentru toți copiii din Colleferro.

Mihaela gândește ca un om politic care trebuie să se implice în viața cetății, așa cum am auzit de la puțini români candidați. Probabil viața de zi cu zi, contactul permanent cu italienii o fac să se simtă parte integarantă a acestui oraș și nu numai a comunității românești.

Asistăm, după cum se vede, la o transformare a românilor emigrați, la o conștientizare a apartenenței la o altă identitate, tot mai departe de cea lăsată acasă. Pentru că, acasă este acolo unde muncești, trăiești, acolo unde copiii merg la școală, acolo unde mergi la cinema, joci fotbal sau gândești ce trebuie să faci mâine pentru tine și cei dragi ție.

Îi urăm succes, multe voturi și viață lungă activității pe care o desfășoară.

Cristi Merchea