– Mă numesc Mihai Bratosin, am 9 ani, sunt din comuna Popești, județul Vrancea și-mi place să cânt.
Aceasta a fost prezentarea micuțului Mihai: ca la școală, academică, dar spusă cu zâmbetul pe buze, solar, așa cum este el în realitate. Cum a descoperit Mihai că e talentat, că îi place muzica, uimind o țară întreagă la concursul „Next Star”?
Andreea, sora sa mai mare, artistă la rându-i, a intuit că și frățiorul său are ureche muzicală.
– Eu aveam vârsta de 3 ani și jumătate când ea m-a invitat la un fel de concurs, improvizat la noi acasă, și mi-a spus să cânt o piesă: „Ursul n-are coadă”, după care m-a dus la profesoara de canto. Mi-a dat niște teme și a început să-mi placă din ce în ce mai mult.
Frumușel, cu gropițe în obraji când vorbește, Mihai răspunde plin de încredere și convins de tot ceea ce face, inclusiv la întrebarea „îți place la școală?”
– Aaa, mult-rău!
-Ce-ți place acolo?
– Îmi place mult matematica, că e simplă.
În timp ce alți copii abia deslușesc buchea cărții sau își omoară timpul pe smartphone, de la patru ani Mihai a intrat serios în lumea muzicii: ia lecții de canto, iar de doi ani studiază pianul și teoria muzicală la Școala nr. 9 din Focșani.
Apariția în finala concursului „Next Star” l-a propulsat pe Mihai în alte sfere, motiv pentru care și colegii îl întreabă: „ce faci, artistule?”, iar fetițele îi dau târcoale ca unei adevărate vedete. Dar nu i s-a urcat deloc la cap. Simplu, sigur pe el, conștiincios, se gândește nu doar la concursuri și festivaluri, ci și la problemele părinților, la tatăl său „care merge pe câmp și muncește mult, ca el să poată cânta”

Muzica populară nu este preferata sa, însă cea ușoară, precum și cea clasică, sunt cele pe care le cântă mereu și le învață acasă, la școală, la pregătire.
„O familie nebunatică”, spune mama, pentru că toți sunt artiști: mama, Andreea (fiica mai mare) și Mihai, cel mai mic. O familie cu multe bucurii, dar care ascunde tristețea și dezamăgirea aceleia care nu reușește pe cât ar vrea.
„Ne-am limitat la ce am putut”, ne spune mama, Diana Bratosin. O singură dată a cerut ajutor Consiliului Județean, dar răspunsul a fost că nu se poate, pentru că nu face parte din Secția Școlii Populare de Artă (sic!). După prestația de la „Next Star”, însă președintele consiliului a sunat-o pe mamă pentru a o felicita, deși le refuzase orice ajutor. Cam atât.
Cât e de bun Mihai? Într-un singur an, 32 de trofee și premii. La galele de premiere nici nu poate merge mereu, pentru că nu-și permite.
O vizită acasă la Mihai înseamnă o intrare într-un sanctuar simplu, al cărților, al sutelor de diplome, al rafturilor cu medalii și cupe, al unei orgi (de curând, după vizita noastră, a primit o pianină în dar), unde ascultăm acordurile primei sale creații. Simțim astfel simplitatea și ospitalitatea unei familii care, cu eforturi extraordinare, dar cu multă voință, reușește să ducă înainte un vis: acela de a-și vedea copiii atât de talentați acolo unde merită. Iar mama și tatăl consumă toate energiile pentru acești copii deosebiți fără să aștepte de la alții, de la instituții care le-au întors spatele la nevoie, dar i-au felicitat după succes, ca și când s-ar fi mândrit cu o realizare a lor.

Gabriela Vrânceanu Firea, primarul Capitalei, și Mihai Constantinescu l-au invitat pe Mihăiță de 1 iunie la București unde a și cântat. Drumurile costă, biletele de participare la evenimente, la fel, dar nu se dau bătuți.
Puterea acestei familii stă în voința de a da copiilor șansa de a fi ceea ce vor să devină în viață: artiști.
Cristi Merchea
Luminița Mirela Negoiță