[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mii de români au sărbătorit la Villanova di Guidonia (Roma) alături de mari artiști ai muzicii populare

7 și 8 decembrie 2014 Villanova di Guidonai (Roma)

nicolae botgros
foto: Marius Lupu

Un concert extraordinar a adunat, timp de două zile, câteva mii de români să asculte și să joace după muzica lui Nicolae Botgors și formația ”Lăutarii”, Sofia Vicoveanca, Lidia  Bejenaru, Mioara Velicu …

Două zile de concerete extraortdinare au încântat românii din Roma și din localitățile limitrofe. La invitația supermercatului AIDA, cunoscut în zona est a Capitalei Italiei pentru produsele românești, câteva mii de români au venit duminică 7 decembrie în piața del Mercato din Villanova di Guidonia. Vremea frumoasă a făcut ca românii să simtă ca acasă pe muzica extraordinară a artiștilor sosiți din Moldova, România sau din Italia.

Încă de la primele ore ale dimineții oamenii s-au strâns în aici, atrași și de un video-invitație a maestrului Botgrtos publicat de ziarul nostru cu o seară înainte dar și de publicitatea făcută. Capetele de afiș, Nicolae Botgros și Orchestra Națională de Muzică Populară ”Lăutarii”, Sofia Vicoveanca, Lidia Bejenaru  și Mioara Velicu au atras ca un magnet românii din Roma și împrejurimi.

spectatori
foto: Cristi Merchea

Primele 3 ore au fost ale muzicii îndrăgitei interprete Ionica Stan și ale lui George Lupașcu. Au urcat pe scenă doi soliști noi, două talente descoperite și promovate cu această ocazie: Sebastian Haucă, un copil de 11 ani venit de la Velletri cu tată său și Victoria Mădălina Drăgănescu, o tânără talentată din Tg. Neamț care au ridicat publicul la dans. Sărbătorile de iarnă au fost evocate de ansamblul  artistic ”Dor călător” al asociației ”Spirit românesc” din Riano care ”au venit cu capra”, au jucat hore, sârbe și au urat celor prezenți sărbători frumoase.

Spiritele s-au încălzit, vinul cu scorțișoară și foi de dafin a început să fiarbă, micii să sfârîie pe grătare, covrigii și gogoșile să fie luați cu asalt de pofticioși. Gastronomia românească a fost aici prezentă cam cu de toate și a revigorat energiile celor care au început să transpire la joc.

10380041_674942949286066_3565895826510419477_o
foto: Marius Lupu

10710428_674965619283799_5881271066530412488_o

Pe la 14 și-au făcut apariția și cei mai așteptați: Nicolae Botgros și formațai sa care, cu măiestria viorilor, a țambalului și celorlalte instrumente sunate cu virtuozitatea caracteristică,  au  ridicat publicul în picioare. Rând pe rând artistul a acompaniat pe Sofia Vicoveanca, (cea care ne-a încântat copilăria și adolescența cu melodiile sale), Lidia Bejenaru,  Mioara Velicu, Ionica Stan, Ion Paladi, George Lupașcu. O atmosferă de sărbătoare care a continuat până la căderea serii și după, ocazii ca aceasta fiind destul de rare în rândul românilor din Italia.

adrian 2
Adrian Nichifor (dreapta) principalul organizator al acestui eveniment

Evenimentul a fost creat și cu ajutorul unor companii românești și internaționale, ca Lucan Style srl, Saiz Tour, florăria Eden, Miha Spose, Vodafone și a partenerilor media Emigrantul și Radio România. Un prilej dat românilor aflați departe de casă să se simtă bine, mai aproape de casă prin cu artiști cunoscuți, mai aproape de sărbători prin muzica și tradițiile prezentate.

text: Cristi Merchea    foto: Marius Lupu    video: michelefoto