[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Milano. Iarna-i grea, omătu-i mare

Criza şi iarna greau au indus italienii să caute de muncă într-o nouă meserie: cea de “dezăpezitori”. La Milano 85% dintre cei care au cerut să facă această meserie sezonieră sunt italieni

Faţă de anul trecut, anul acesta cererile pentru această meserie de câteva zile, pe perioada când oraşull este blocat de zăpadă, cererile au crescut cu 25%. Majoritatea este formată din tineri dar mai bine de un sfert au tre cut de 40 de ani scrie “La Rebpubblica” în ediţia de Milano de astăzi.

Dacă în anii 80 era o muncă făcută cu precădere de stundenţi şi elevi pentru a mai face câte un ban (fiind plătiţi imediat şi cash) criza a făcut ca tot mai mulţi oameni să se înscrie la primărie pe listele “dezăpezitorilor” (spalaneve).

deszapezire-lopata-iarna-zapada-300x200

 75 € la zi şi 90  € noaptea

Plata nu este indiferentă, mai ales că e pel oc: 75 € net pe timp de zi iar pentru munca pe timp de noapte 90 €.

3400 s-au înscris pwe listele de la primărie, 3000 dintre aceştia fiind italieni.

Amsa, agenţia care se ocupă la Milano cu recoltarea deşeurilor şi curăţenia străzilor,  spune că plata se face acum cu vouchere INPS în 20 de zile de la ziua prestării muncii.

Pentru acest an se preconizează un număr de peste 7000 de înscrişi pe situl instituţiei chiar dacă la munca efectivă se vor prezenta mai puţini.

Dacă până acum cei înscrişi erau chemaţi la telefon la muncă, de anul acesta vor fi avertizaţi prin sms. Odată confirmată prezenţa muncitorului ocazional, acesta se va prezenta dimineaţa la 7 la gura unui metrou de unde va merge spre grupa sau echipa căreia aparţine. Va fi instruit şi dotat cu vestă, cască şi lopată şi la muncă.

Deşi se credea că numărul străinilor va fi cel care va creşte pentru această muncă, anul acesta sunt italienii majoritari, semn că situaţia economică constrânge din ce în ce mai mult dar şi grija pentru cartierul în care se locuieşte.

Dintre străini, cei mai numeroşi sunt egiptenii (1,8 %)  urmaţi de români (1,6%) femeile reprezentând 10% din totalul cererilor.