„De la ora 7,30 AM nu te primesc chiar cu bilet de prenotare pentru a avea un „Titlu de calatorie”. Este ora 14,22 si înca se asteapta ca cineva sa te primesca. Mentionez ca respectul si modul lor de a vorbi cu personele lasa f, mult de dorit.
Am vorbit cu o d-na de la informatii personal specificaindui ca sunt operata de o tumoare, raspunsul dânsei e fost „sunt altii cu probleme mai grave” aceasta este România.”
Mesajul de mai sus a fost primit pe adresa redacției miercuri, 20 februarie 2019, și exprima nemulțumirea unei românce față de serviciile consulare de la misiunea consulară din Milano.
Mai precis, Doina, o bihoreancă din Marghita, rezidentă de 12 ani în Italia, a mers la Consulatul din Milano pentru a obține un titlu de călătorie, buletinul avându-l expirat de mai mult timp. Plecată de dimineață din Sarezzo (Brescia) și însoțită cu mașina de fiica sa, Doina era deja la 7,30 în fața consulatului, dar programul începea la 9.
Fiind printre primele acolo, dar fără o programare pe email, așa cum e procedura, doamna în cauză a primit la poartă un bon de ordine cu numărul C001. Acesta i-a dat speranța că va fi printre primele rezolvate. Cu toate acestea, titlul de călătorie al petentei a fost eliberat mult mai târziu, în jurul orei 15, după protestele și discuțiile aprinse cu operatorii de la ghișeu.

„Si ne mai miram ca toti pleaca din tara si renunta la cetatenia Română.
Nu vreau să renunț la cetățenia română, deși foarte mulți o fac, ne-a spus Nina Ariel într-o discuție telefonică. Dar am vorbit cu o d-na de la informatii personal, specificaindui ca sunt operata de o tumoare. Raspunsul dânsei e fost „sunt altii cu probleme mai grave.”
„Și anul trecut aceeași poezie. După circ, am reușit.”
PROGRAMAREA LA CONSULAT ÎNSEAMNĂ RESPECT FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE ȘI FAȚĂ DE STAT
Am contactat Consulatul General din Milano pentru a verifica informațiile doamnei dar și pentru a primi mai multe lămuriri asupra sistemului de lucru existent la misiune.
Consulul Iulia Adriana CUPȘA-KISELEFF a fost mai mult decât amabilă și ne-a explicat cu multe amănunte munca depusă de personalul misiunii.
Plecând de la cazul semnalat de cititoarea noastră, există patru tipuri de bonuri de ordine, structurate pe două grupe: A (titluri de călătorie) și B (acte notariale), ambele distribuite celor care sosesc în baza PROGRAMĂRII PE EMAIL și C și D (cu aceeași tipologie de documente) dar care se înmânează celor sosesc la consulat FĂRĂ PROGRAMARE.
În fiecare dimineață, la începerea programului cu publicul, consulul de serviciu le vorbește celor prezenți și le explică faptul că CEI CU PROGRAMARE AU PRIORITATE și vor fi rezolvați potrivit orarului stabilit. Ceilalți, sosiți fără PROGRAMARE, dar care AU PRIMIT BONURILE DE ORDINE, vor fi rezolvați pâna la încheierea orarului cu publicul, dar fără o oră fixă.
Persoanele care primesc bonurile cu indicativele C și D (așa cum și Doina a primit, chiar dacă avea C001) sunt considerate URGENȚE și rezolvate fără a fi nevoie de programare tocmai pentru că ajung acolo dintr-o necesitate și nu pot fi trimiși acasă. De cele mai multe ori acestea sunt cazuri cu oameni foarte bolnavi, cu probleme juridice, vârste înaintate, decese în familie sau cazuri sociale.
Pentru serviciul de eliberare al titlului de călătorie există două variante: PROGRAMAREA sau PREZENTAREA DIRECT LA CONSULAT. E drept că nu este obligatorie programarea, dar cei care au făcut-o este normal să aibă prioritate în fața celor care vin fără.
În spiritul unei bune organizări, al respectului pentru cei care au luat în considerare regula programării, este normal ca Statul Român, prin reprezentanții săi din consulat, să-i aibă în vedere. Ei respectă regula programării, statul îi respectă rezolvându-le problemele la orele fixate.
Dincolo de orice formă de protest, trebuie ținut seama și de faptul că cei care lucrează în misiunile consulare cu publicul sunt tot oameni și, de foarte multe ori, sunt suprasolicitați. Iar Consulatul din Milano se confruntă cu o situație nu din cele mai fericite. În spatele ghișeelor se lucrează intens, cu persoanl redus numeric, care eliberază zilnic 150-170 de documente. Fiecare document are nevoie de o atenție deosebită pentru a fi verificat și completat corect, lucru ce trebuie sefășurat în condiții cât mai bune.
După Roma, zona de competență a Consulatului din Milano este cea mai mare, cu o populație de peste 200.000 de români care solicită documente și alte servicii.

AJUTAȚI-NE PENTRU A VĂ AJUTA SĂ VĂ DĂM ACTE
Aceasta este una dintre frazele pronunțate de consulul Iulia CUPȘA-KISELEFF. Cu cât oamenii, petenții, vor înțelege mai mult că serviciul de programare, informarea corectă înainte de a merge la consulat sunt condiții necesare, cu atât timpul consumat de solicitant și funcționar va fi mai scurt.
98-99% dintre cei care se prezintă au deja programare și pentru fiecare tip de document funcționarul știe că are la dispoziție 10-15 minute. Altfel, folosind mai mult timp, va sări rândul următorului, decalând pe toți ceilalți aflați la rând iar funcționarul prelungindu-și peste program ziua de muncă până la rezolvarea tuturor.
ACTELE NU SE FAC CÂND NU MAI POȚI, CI LA TIMP
Există o meteahnă românească ce nu ține de proverbul „omul gospodar își face iarna car și vara sanie”. De cele mai multe ori, și nu sunt cazuri izolate, românii își aduc aminte înainte de Paște, de vacanța de vară și de Crăciun că nu mai are documente valabile. Astfel, deși ele sunt expirate de mult timp, cei în cauză sunt constrânși să ajungă cât mai mulți în puține zile să ceară documete. Cu sutele, cu miile…
Sistemul de programare online implementat de Ministerul de Externe (Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni ) are drept unul din scopurile sale principale posibilitatea accesării, mult mai facile, a serviciilor consulare de către cetăţenii români.
Ori, dacă cetățenii români nu citesc și nu se informează înainte de a cere un serviciu, se vor afla în dificultate.
Site-urile și paginile Facebook ale misiunilor diplomatice din Italia sunt pline de informații utile.
Cristi Merchea
AICI site-ul Ambasadei României la Roma cu toate datele necesare.