[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Milioane de români care lucrează în străinătate pot beneficia de pensie dublă

Milioane de români care lucrează în străinătate pot beneficia de pensie dublă

Românii care lucrează cel puţin un an în străinătate cu acte în regulă pot beneficia de pensie din statul respectiv pentru perioada lucrată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar să fie respectate unele condiții.

Prima dintre acestea ar fi cea de pensionare din țara în care muncesc și din țara de origine. Însă, condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană este să fi lucrat mai mult de un an cu contract de muncă , astfel încât vechimea să îi fie luată în calcul. Iată ce trebuie să facă o persoană pentru a primi banii:

Persoanele care îndeplinesc condițiile de mai sus, își pot depune dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii din județul în care au domiciliu pe buletin. La calculul pensie i se va lua în considerare atât vechimea din România, cât și cea realizată în alt stat cu care țara noastră are încheiate convenții.

Apoi, pensia din străinătate este plătită de statul în care au lucrat, putând fi transferată în țara noastră în lei, la cursul BNR din ziua plății.

Atenție, însă! Cei care au lucrat peste graniță vor primi pensie de la statul respectiv doar în momentul în care îndeplinesc cerințele de pensionare ale țării în care au muncit: vârstă, vechime minimă.