[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ministrul Dan Stoenescu către românii din Italia: „ încurajez să candideze și să voteze pentru a-și reprezenta comunitatea!”

Mesajul ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, pentru românii din Italia, cu ocazia alegerilor locale parțiale din țara-gazdă

Alegerea unor reprezentanți în administrația locală din Italia este un lucru firesc într-o țară unde locuiesc peste un milion de români care muncesc și contribuie decisiv la economia italiană.

Vocea lor trebuie să fie auzită, pentru ca autoritățile să le cunoască nevoile, tradițiile și cultura și să răspundă în mod rapid și eficient cerințelor comunității. De asemenea, reprezentarea mai puternică a românilor la nivel politic și administrativ poate iniția un dialog extrem de necesar în societatea italiană.

Anul acesta vor avea loc alegeri administrative în 1371 de municipalități italiene. Românii își pot cere cărțile de alegător până la data de 25 aprilie pentru a-și putea exercita dreptul de cetățeni europeni la alegerile municipale.

Românii din Italia trebuie să fie activi în comunitățile locale din peninsulă, să voteze, dar și să fie votați. Suntem cetățeni europeni cu drepturi depline și trebuie să participăm activ la dezvoltarea societăților în care locuim și muncim. De asemenea, pentru că femeile reprezintă o adevărată forță a comunității românilor din Italia, le încurajez din toată inima, pe această cale, să se mobilizeze, să se facă auzite în mediul politic, să devină modele de implicare în societate, care să inspire și alte comunități.

Românii sunt cetățeni europeni responsabili și, oriunde s-ar afla în Europa, trebuie să își cunoască și să-și exercite drepturile pentru ca ei să reprezinte un pilon al societății și pentru ca imaginea lor să fie una reală. Trebuie să fie uniți, să se mobilizeze la alegerile locale pentru a-și dovedi forța civică.

Încurajez cât mai mulți români să își ceară cărțile de alegător și se se înscrie în registrul electoral din Italia. Îi încurajez să candideze și să voteze pentru a-și reprezenta comunitatea, pentru ca vocea românilor să fie mai puternică!