
ÎN EXCLUSIVITATE. Interviu cu Dan Stoenescu, Ministrul Delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, aflat în vizită la Roma pe 30 noiembrie a.c.
Rep. – Bună ziua și bine ați venit la Roma și în noua funcție. Ce v-ați propus în mandatul scurt sau, de ce nu, prelungit?

Min. – În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru această oportunitate de a mă adresa românilor din Italia. Este foarte important ca românii să știe exact ceea ce autoritățile de la București fac pentru ei și vreau să vă spun că noul Guvern are printre priorități diaspora, românii din afara granițelor. Pe termen scurt, pentru românii din diaspora, avem în vedere lansarea unor sesiuni de informare cu privire la votul prin corespondență. Este o chestiune foarte importantă pe care românii trebuie să o cunoască, iar noi dorim să contribuim, alături de Autoritatea Electorală Permanentă, la cunoașterea acestei noi oportunități de către românii din diaspora.
De asemena vom organiza demersuri interinstituționale pentru a încuraja românii care au emigrat să profite de oportunitățile oferite de fondurile europene. Deja există trei axe: formare profesională continuă pentru angajați, români antreprenori în Europa și prevenirea și împiedicarea fenomenului de părăsire a școlii. Dorim să continuăm sesiunile de consiliere pentru românii din diaspora astfel încât să-i încurajăm să se întoarcă în țară, să profite de oportunitățile oferite de România.
Pentru noi, diaspora este inclusiv un factor de dezvoltare economică a României.
Rep. – La ora actuală este cel mai important factor de dezvoltare, cel puțin prin remiterile de bani care sunt de câteva ori mai mari decât tot ce a luat România de la FMI. Care sunt de fapt modalitățile prin care vreți să convingeți românii să revină acasă? Va fi dificil ca unul care a muncit afară să devină angajat pentru 200 de euro, în condițiile în care aici nivelul de trai e mai ridicat, viața mai ieftină iar salariile mult mai mari. Care sunt argumentele cu care îi veți convinge pe români să revină acasă?
Min. – În primul rând, foarte mulți români care lucrează aici, în Italia, sunt antreprenori. Noi dorim să sprijinim antreprenoriatul. Vom susține desfășurarea unor evenimente în diaspora și organizarea unui forum de afaceri astfel încât ei să cunoască direct oportunitățile de afaceri din România, vom susține organizarea evenimentelor de promovare a potențialului investițional existent în România și inițiativele inovatoare ale diasporei și imigraților reîntorși. Am discutat și la nivelul Guvernului pentru o eventuală creare a unui fond de investiții pentru românii din străinătate.
Deasemenea există și programul Diaspora 2016, un program unde sunt implicate mai multe instituții ale statului, prin care dorim să profităm de experitiza anumitor români din diaspora astfel încât aceștia să vină să împărtășească din experiența lor românilor de acasă și să organizeze, eventual, diferite inițiative private împreună.
Rep. – Vă cer scuze, vă întrerup, dar la nivel declarativ sună foarte frumos. Legile românești arată mult mai bine decât legile italienești, și la multe capitole. Cu toate acestea, atunci când românii ajung acasă intră într-un angrenaj mult mai dificil la nivel practic. Începând de la simplul cotidian unde mergi cu autobuzul fără să primești bilet și până la mica și marea corupție ale insitutțiilor. Cum să se adapteze românii din afară acestor condiții?
Min. – Consider că este foarte important să facem pas cu pas schimbarea. Schimbarea vine din noi. Vă dau un exemplu. Eu nu vă pot spune la nivel macroeconomic ce se poate face dar vă pot spune la nivel de departament pe care-l conduc, cel al Relațiilor cu Românii de Pretutindeni. Cuvântul de ordine este TRANSPARENȚA. Este foarte importantă transparentizarea a ceea ce facem noi astfel încât românii, indiferent unde se află ei, să înțeleagă. Un exemplu concret: sesiunile de finanțare organizate de DPRP vor fi cât se poate de transparente. Vom sprijini finanțarea proiectelor … la sfârșitul acestui an, vom simplifica procedurile de finanțare și, de asemenea, vom încerca să modificăm Legea 321 astfel încât să existe inclusiv o comisie consultativă pentru proiectele care vor fi finanțate de DPRP.
Deci, dacă vom începe transformarea societății românești prin transparență sunt optimist că vom putea avea schimbări la mai multe nivele.
Rep. – Există câteva proiecte, la ora actuală, aprobate în mandatele celorlalți miniștri, care nu au fost finanțate, deci au rămas pe hârtie (DPRP a fost și acționat în justiție pentru aceasta). Intră în competența dumneavoastră să rezolvați această problemă?
Mi. – Nu mă pot pronunța pentru poriectele despre care nu am cunoștință. Pot să mă pronunț de proiecte pe care le cunosc. Despre ce-mi vorbiți, nu cunosc.
Rep. – În ultimii ani, fiecare ministru al DPRRP a organizat câte o întâlnire cu presa românească de limbă română din lume. Veți organiza așa ceva?
Min. – Eu consider că este foarte importantă comunicarea, atât la nivelul presei scrise românești de peste hotare, cât și la nivelul audiovizualului. Putem să organizăm întâlniri cu ziariștii români de peste hotare,dar la fel de bine putem să organizăm și întâlniri individuale, ca aceasta de acum. Eu voi fi întotdeauna deschis ziariștilor români de pretutindeni, celor care lucerază sau au înființat anumite mijloace audio-vizuale în străinătate, aceasta pentru că este foarte important ca românii să cunoască politicile statului român în acest domeniu.
Cristi Merchea