În perioada 18-19 septembrie 2014, la Roma a avut loc o serie de întâlniri între delegații ale Ministerului Energiei din România și Ministerului Dezvoltării Economice din Italia și ENEL Italia. La colocvii au participat, din partea română, Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan-Eugen Nicolescu, ambasadorul României în Italia, E.S. Dana Manuela Constantinescu și consilierul economic al Ambasadei României, Avv. Marius Cristea.
La Hotel Ambasciatori din Via Veneto, în centrul Capitalei, am obținut câteva răspunsuri de la Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan-Eugen Nicolescu.

Reporter. Care este scopul vizitei dumneavoastră?
Ministru: În primul rând am venit ca președinte al Consiliului de Administrație al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER) pe o serie de probleme legate de aceasta instituție, apoi am avut o întâlnire fructuoasă cu doamna ministru a Dezvoltării Publice, domana Guidi, și o cină de lucru cu reprezentanți ai managementului ENEL.
Rep. Concluziile acestor întâlniri?
Ministru: Am avut discuții fructuoase cu doamna ministru cât și cu cei de la ENEL, am abordat cu deschidere și sinceritate punctelele de vedere reciproce în ceea ce privește activitatea dumnealor în România. Le-am expus care sunt prioritățile și, deasemenea, sper ca ei să fi înțeles care sunt prioritățile statului român atât în ceea ce privește dividendele care nu au fost acordate de către societățile de distribuție din România cât și ceea ce privește caracterul strategic pe care ENEL Dobrogea îl are pentru securtatea naționlă a țării noastre și sper că vom găsi niște soluții bune atât pentru ENEL cât și pentru statul român.
Rep. Din ce știm, ENEL vrea să părăsească țara noastră. Este acesta un semn de neîncredere al unei companii străine față de România, dat fiind faptul că în ultima perioadă s-au retras mai mulți investitori strategici?
Ministru: Nu este deloc așa. Nu sunt încă sigur că se va întâmpla acest exit al ENEL-ului din România. Asta se va vedea în zilele următoare. Problema ENEL-ului ține de noua lor strategie și de noul lor CEO care a fost instalat. Nu are nici o legătură cu mediul de afaceri din România care cred că este în continuare unul extrem de atractiv. Ei speră să obțină un preț bun pe activele pe care le au iar noi sperăm că această importanță strategică pe care Dobrogea o are să fie luată în considerare, pentru că nu ne permitem ca acest activ să ajungă în mâna unor companii care nu sunt companii românești. Vom vedea ce va fi în săptămânile viitoare, însă avem niște discuții strânse, drept pentru care am venit cu o delegație mai mare din România pentru a rezolva lucrurile pozitiv.
Rep: România este o țară care stă destul de bine la capitolul producției de energie, mai ales că nici consumatorii giganți nu mai sunt ca în epoca imediat următoare lui 89. Care este însă motivul prețului ridicat al gigacaloriei pentru populație?
Ministru: Nu m-aș hazarda în a judeca prețul gigacaloriei pentru că acesta diferă în funcție de localitatea la care ne referim. Gigacaloria are un preț Turnu-Severin, un alt cost la Galați și un alt cost la București. Gigacaloria, apa caldă, sunt asigurate de CET-uri care trebuie modernizate. Unele sunt deja, altele trebuie remodernizate, unele sunt eficiente, altele nu … majoritatea lor este administrată de autoritățile locale, altele subvenționate. Cred că România este în domeniul energetic într-o situație, cu toate problemele ei, în care se poate uita în ochii oricui în Europa, cu demnitate.
Rep. Adică, dacă cei de la est închid robinetul, reșim să supraviețuim?
Ministru: Din regiunea respectivă depindem cel mai puțin de importuri. Suntem pregătiți să facem față oricărei situații de întrerupere de furnizare de gaz pe o periaodă lungă de timp, inclusiv în condițiile în care iarna ar fi una dificilă, pentru că avem producția noastră proprie. Și repet: România este o țară care în domeniul energetic este una care are o istorie proprie de care putem să fim mândri, are un prezent despre care putem spune că este un prezent bun și, probabil, este singura țară din UE care are perspective ca în 4-5 ani să devină independentă energetic datorită producției și descopririlor făcute în marea neagră.
Rep. Există planuri bilaterale de viitor între România și Italia în domeniul energiei?
Ministru: Da, am discutat și astăzi cu doamna ministru Guidi în legătură cu un proiect extrem de important pentru statul român: proiectul de colaborare între compania ANSALDO și Institutul de la Pitești. Un proiect în domeniul cercetării nucleare extrem de important, pe care sperăm să-l finalizăm. Companiile din Italia sunt binevenite în România să investească. Țara noastră este un mediu atractiv. Ceea ce ne dorim este, evident, să fim atractivi pentru investitori iar aceștia să fie serioși, să trateze cu respect statul român, să plătească taxele și să se comporte corect.
foto şi text: Cristi Merchea