[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni în vizită la Torino: “Toate documentele sunt verificate la sânge”

 Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, efectuează în aceste zile o vizită de lucru în orașul Torino, discutând atât cu asociațiile românești din teritoriu, cât și cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale despre stoparea exploatării prin muncă, importanța cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) derulate în prezent în unele dintre școlile din Italia și măsurile luate în vederea reinserției socio-profesionale a românilor care doresc să se întoarcă în România.

Mai exact, la întâlnirea avută pe 28 mai, la sediul Consulatului din Torino, cu asociațiile locale românești, ministrul a vorbit despre campania națională „Informare acasă, siguranță în lume”, despre programul de tabere al ministerului – ARC, despre finanțările oferite de MRP și despre modalitățile prin care Guvernul poate sprijini mai mult comunitatea de români din Italia. Au fost reiterate importanța campaniilor de informare, precum și îndemnul de a depune proiecte la MRP.

Păcat că proiectul depus pe 18 aprilie de către Federația Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemonte – FARMP – pentru a marca și sărbători Centenarul Marii Uniri prin două zile de evenimente prevăzute pentru 1 și 2 decembrie, a fost respins, după cum a subliniat președinta Federației, Natalia Elinoiu: „Suntem dezamăgiți pentru că nu știm din ce motiv ne-a fost respins. Noi credem ca a fost scris bine și că este un proiect care merită.” Demnitarul MRP s-a declarat surprins de acest fapt și a asigurat că va controla personal metoda de evaluare a proiectului.

Asta în timp ce, pe 12 aprilie, au fost aprobați 75.000 de lei pentru “DACIA TV – televiziunea Românilor”, inexistentă legal în Italia. Amintim că vineri, 11 mai, agenți ai Poliției Poștale din Roma au înmânat televiziunii Voxson notificarea prin care se cere stoparea imediată a difuzării transmisiunilor sub sigla DACIA TV, din cauza lipsei autorizațiilor și înscrisurilor necesare.

Nu cred că a fost semnat deja contractul de finanțare. Vom face verificări și dacă este adevărat, clar că nu va mai fi acordată finanțarea. Toate documentele sunt verificate la sânge. Nimeni nu poate fi în afara legii”, a comentat ministrul.

Carențe par să fie nu doar în controalele inițiale, ci și după aprobare. Promovarea și desfășurarea efectivă a proiectelor ar trebui să fie in linie cu standardele frumos descrise și susținute de conducerea Ministerului Românilor de Pretutindeni. Vorbim în special despre importanța și promovarea limbii, culturii și civilizației românești. Cum este, deci, posibil ca sigla ministerului să fie folosită pe afișe publicitare a evenimentelor organizate în diaspora scrise într-un amestec agramat de română și italiană?

„Să ne arătați un exemplu”, răspunsul ministrului. Bineînțeles că exemplul nu a lipsit. “Mie mi se pare scris corect, dar oricum au primit finanțare și deci pot folosi sigla”, a comentat secretarul general Alina Hagima. „Doamna ne-a întrebat dacă verifică cineva cum și unde este folosită sigla, pentru că este un afiș scris greșit”, a replicat Intotero, deranjată de această „scăpare”. “Nu le pot ști pe toate, însă voi verifica”, a conchis ministrul.

Afișul „scris corect” pe care apare sigla ministerului

Demnitarul MRP a vizitat și sediul Centrului de Cultură și Tradiție Românească din Torino, cel care a ținut să mulțumească ministerului pentru aprobarea proiectului depus anul acesta, după multele încercări din anii trecuți: “De obicei lăsam specialiștii să se ocupe de asta, anul acesta l-am scris noi. Și cine mai bine decât noi poate descrie cu suflet ce facem. Probabil de aceea am și reușit”, a subliniat președinta Elisabeta Cioată Burduja.

În timpul întrevederilor cu primarul orașului Torino, Chiara Appendino, și cu consilierul pentru politici de tineret, educație, cooperare internațională, egalitate de șanse, drepturi civile și imigrație al președintelui regiunii Piemonte, Monica Cerutti, ministrul Natalia-Elena Intotero a reamintit că românii formează cea mai numeroasă comunitate de străini din regiunea Piemonte și a salutat buna colaborare dintre autoritățile locale și Consulatul General al României la Torino. În plus, aflând despre recenta anulare a vizitei primarului Iașiului în vederea înfrățirii între Iași și Torino, demnitarul a considerat oportun să dea disponibilitatea statului român de a continua înfrățirile dintre localități din România și Italia, în vederea continuării schimburilor culturale și economice.

Anca MANOLEA

foto: captură din video realizate de  Mihai Bursuc

Urmăriți video întâlnirii aici:

Lasă un răspuns