[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ministrul Victor Negrescu: Președinția Consiliului UE reprezintă un moment important de promovare a României

În perioada 15-16 februarie 2018, Victor Negrescu, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a efectuat o vizită de lucru în Republica Elenă cu prilejul pregătirilor pentru preluarea mandatului României la Consiliul Uniunii Europene.

Vizita face parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de consolidare a dialogului și cooperării în domeniul afacerilor europene cu statele membre, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.

La Atena, ministrul a depus o coroană de flori la bustul lui Nicolae Titulescu din Parcul Rizari, a avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai statului elen, dar și cu liderii asociațiilor românești din Grecia și a acordat un interviu publicației noastre:

– Anul 2019 va fi pentru România un moment de promovare a politicilor naționale de interes european, de dovedire a expertizei, dar și de lansare a unei noi imagini a României în Europa . Care sunt prioritățile Presedentiei românesti a Consiliului UE? Care este planul de priorități pe care intentionati să-l parcurgeti în acest context, alături de Finlanda și Croația?

-În primul rând, România va deține în anul 2019, în primul semestru, Președenția Consiliului Uniunii Europene, practic este Președenția unei institutii importante a UE. Rolul nostru este să reușim să stabilim un consens la nivelul statelor membre, să fim capabil să finalizăm dosarele care sunt în curs. Vom deține Președenția la finalul mandatului actualei Comisii și actualului Parlament European, iar aceast lucru reprezintă o excelentă ocazie pentru noi, de a vorbi de teme importante pentru UE și, în consecință, și pentru români, oriunde s-ar afla.

 Anul trecut am realizat trei procese de consultare internă la nivelul sistemului public, dar și la nivelul reprezentanților noștri la Bruxelles, am consultat și partidele politice și rezultatul acestui prim proces de consultare ne-a condus la câteva idei și teme centrale. În primul rând, ne referim la cetățean, nevoia de a duce politicile europene mai mult spre cetățenii care au așteptări importante de la UE. Avem, de asemenea câteva teme prioritare, prima se referă la Europa convergenței, cu partea de creștere, corectivitate, competivitate, securitate, Europa ca și aspect global și Europa valorilor comune, un subiect central în care regăsim subiecte precum educația, solidaritatea, demnitatea umană, egalitatea de tratament pentru cetățenii europeni, un lucru extrem de important.

-În condiţiile în care desprinderea oficială a Marii Britanii de blocul comunitar va avea loc la sfârşitul lui martie 2019, la mijlocul Președenției românesti. Ce valoare poate să adauge România fazei finale de negociere a Brexitului?

Pe perioada președenției noastre se va produce și BREXITUL. Vom discuta si despre bugetul european, vom avea alegeri europene și vom celebra 40 de ani de la primele alegeri europene și de asemenea vom avea un Summit la Sibiu pe 9 mai 2019, care ne va permite nouă să discutăm despre viitorul Europei și să prezentăm un document care va întocmi agenda liderilor pe perioada 2019-2024, iar aici Presedențiile joacă rolul de mediator, ne dorim să fim mediatori imparțiali, dar și mediatori de consens pentru a stabili puncte de vedere comune.Reprezintă o provocare pentru noi, dar în același timp poate să ne permită ca Summitul de la Sibiu să fie reținut în memoria UE mult timp de acum înainte.Summitul reprezintă un moment de bilanț pentru mandatul actualei Comisii, a actualului Parlament European și al actualului Consiliu. În acest sens ne-am concentrat pe partea organizatorică, dar și pe partea politică.

România participă activ în ceea ce privește procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din UE. Ceea ce se va întâmpla ca urmare a Brexitului este important în primul rând pentru cetățenii pe care-i reprezentăm. Trebuie să ne implicăm pentru că avem o comunitate românească importantă acolo, dar și pentru că avem un parteneriat strategic cu Marea Britanie extrem de important pentru România. În acest context ne –am implicat din start în aceste negocieri, avem format de lucru, echipe care se ocupă de acest subiect, datând fiecare caz, fiecare domeniu în particular, având o serie de documente care au fost aprobate, chiar în septembrie am elaborat un document amplu care prevede acțiunea noastră în orice tip de circumstanță și mai ales cum să ne protejăm cetățenii care trăiesc acolo. Am realizat diferite întâlniri, chiar zilele trecute am realizat o dezbatere cu cei mai importanți experți în domeniu din România pentru a avea punctele lor de vedere. Rezultatul primei etape de negocieri ne-a permis să avem anumite garanții privind soarta cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie..

Astfel, orice drept obținut de o țară membră va fi automat valabil pentru celelalte state. De asemenea, pentru cetățenii care se află deja, care studiază sau lucrează acolo și au deja drepturi, aceste drepturi le sunt garantate și după procesul de ieșire, mă refer la cetățenii care vor merge în Marea Britanie și până în momentul în care aceasta va ieși din UE. În cea de-a doua rundă negociem foarte multe aspecte, de exemplu cum vor fi tratați cetățenii europeni în faza de tranziție sau după ce Marea Britanie iese din spatiul comunitar UE. Mă refer aici la cetățenii care se vor duce acolo după ieșire, vorbim de alte elemente, chestiuni de aviație, de apărare, legislație europeană. Sperăm să se ajungă la un acord care să corespundă așteptărilor Uniunii Europene, să ne permită tuturor să rămânem în relații bune de prietenie, de strânsă legătură. Avem un negociator șef, Michel Barnier, care va vizita în perioada următoare România și credem că prin unitate vom reuși să avem o negociere fructuoasă în interesul cetățenilor noștri.

-Ati lansat un chestionar cu privire la pregatirea Presedentiei României la Consiliul UE. Puteti spune ce se urmareste mai exact si cum se va tine cont de parerea romanilor de pretutindeni care au completat acest chestionar?

-Suntem în proces de consultare publică, am organizat un forum de consultate publică, comunicare și dezbatere care s-a reunit și anul trecut și se reunește și anul acesta, cu întâlniri tematice, sectoriale, pe formatele Consiliului și am lansat și site ul de pregătire al Presedenției , România 2019.eu, site care permite oricărui cetățean, oriunde s-ar afla să vină cu punctele sale de vedere completând un chestionar. Mai mult decât atât, avem o secțiune dedicată românilor din afara țării, pentru a oferi informații în timp real despre ce înseamnă această Președenție, despre cum pot participa, despre cum pot populariza acest moment pentru a crește vizibilitatea țării noastre și pentru a transmite un mesaj la finele celor șase luni și anume că, România este o țară capabilă să gestioneze astfel de momente extrem de importante și să fim percepuți ca fiind buni profesioniști.

http://www.romania2019.eu/

-Cât de importantă este implicarea ONG-urilor, Asociatiilor de români si ziarelor romanesti din Diaspora pentru a promova importanta Președinției României a Consiliului UE?

 

Eu sunt unul dintre acei români care au trăit foarte mulți ani în afara țării și care au decis să se întoarcă în țară. Pentru mine este foarte important să găsim mijloacele pentru a rămâne în contact cu cei care astăzi nu mai trăiesc în România. De aceea prin tot ceea ce am făcut și fac, caut să creez aceste punți de legătură stabilite fie prin întâlniri precum cea realizată astăzi aici în Grecia cu asociațiile românești , fie prin alte mijloace și subliniez că mediul online ne permite foarte mult acest lucru.

Îmi doresc ca românii din afara tării să contribuie la această viitoare Presedenție a României a Consiliului Uniunii Europene. Cred că pot aduce o reală valoare, un raport extrem de pozitiv la ceea ce putem noi face. Ideile lor sunt importante, utile și îi invit să intre pe site-ul nostru să completeze chestionarul, să ne trimită email uri, să ne scrie, să vină cu aportul lor, cu expertiza lor.

România va oferi oportunități experților să contribuie la acest proces.În perioada următoare sistemul public va recruta persoane cu expertiză deosebită pentru a ajuta pe perioada Președenției. Fiecare minister în parte caută experți, vor exista recrutări, concursuri. România va realiza, de asemenea, un program de voluntariat, de intership remunerat, inclusiv la Bruselles. În acest context invit pe toți românii de pretutindeni să ne urmărească site-ul, să-l monitorizeze și să participe la aceste oportunități pentru că reprezintă o ocazie bună pentru ei, să restabilească legaturi cu România, să vadă ce se întâmplă, să contribuie cu ideile lor.

Pe portalul nostru oferim posibilitatea tuturor celor interesați să vină cu sugestii de evenimente care vor fi popularizate în primul rând pe site-ul nostru și pe care le putem sprijini într-o anumită măsură, dându-le vizibilitate, acces la informațiile pe care nu le au. În acest sens avem materiale pregătite care pot fi prezentate. Mergem foarte mult pe elementele interactive și ne-am dori foarte mult ca asociațiile românești, reprezentanții media, sindicate, patronate să vină către noi pentru a găsi maniere prin care putem să procedăm în acest sens. Chiar dacă subiectul comunităților care trăiesc în spațiul european nu reprezintă un element care e tratat de Consiliul Uniunii Europene vreau să vă spun că împreună cu Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni ne-am gândit deja la o serie de acțiuni posibile care vor fi prezentate de către Ministerul de Resort în perioada următoare, tocmai pentru a marca această dimensiune.

O prioritate a Președenției noastre, comună pentru toate temele este cetățeanul, pentru că tot ce construim se adresează beneficiarilor finali, cei pe care-i reprezentăm și cred că România poate identifica astfel de măsuri. Trebuie menționat că, dat fiind faptul că deținem Președenția la finalul mandatului actualei comisii putem ridica nivelul de conștientizare în rândul decidenților europeni cu privire la oferirea mai multor drepturi și oportunități cetățenilor care profită de spațiul comunitar în care trăim.

Daniela Popescu

stirilediasporei.ro

Lasă un răspuns