Luni, 19 ianuarie, s-a împlinit o lună de când românca Greta Răchită a inaugurat la Padova ”minunata bucătărie”.
Mică poveste
Născută în Bistrița-Năsăud, Greta Răchită va copilări până la 4 ani aici după care, obligată de munca tatălui, va trebui să meargă la Deva și Gherla. Copilăria, școala sunt un voiaj prin țară. În 1987 se mută la Gherla, apoi la Deva, unde va începe și școala generală. Liceul va fi tot aici, la Deva, la Colegiul Național ”Decebal” profilul filologie-limbi străine. O familie numeroasă, de patru frați, care va urma destinul fixat de partid la acea vreme.
Va urma la Timișoara Facultatea de Relații Internaționale și Dreptul. Prima facultate va fi și cea care îi va aduce, în 2008, o bursă pentru un master la Padova în Politica Uniunii Europene, aceasta imediat după aderarea României. Va fi unul dintre cei 20 de studenți care a participat la acest master. Dar viața oferă surprize plăcute și, una dintre acestea, a fost chiar la început, la intrarea în Italia. Prima persoană pe care o va cunoaște aici va fi un tânăr, cel care va deveni prieten, logodnic, soț, cel care o va sprijini și-i va fi alături la bine și la greu. Iar dragostea pentru el va fi și cea care o va determina să rămână la Padova după terminarea masterului. Puterea dragostei este de multe ori cea care crează destine noi, drumuri noi în viață. Iar dragostea pentru un tânăr italian nu va ține cont de naționalitate sau religie. Acesta este sentimentul pur care nu face nici politică, nici religie și nu ține seama de nimic.
Bucătăria: locul unde îmi găseam eu siguranța și liniștea
Va lucra la compania Atlassib din Padova unde, apreciată pentru eforturile sale, va primi recunoștința șefei acestui compartiment care o va urmări și o va ajuta pe traseul ales: cel al patiseriei. Munca de secretariat nu este pentru Greta. Ea știe că poate și vrea mai mult. Și aici intervine pasiunea. Pasiunea moștenită de la bunica și mama sa, ambele optime bucătărese.
”Bunica mea a fost bucătăreasă, iar familia mea a fost una mare, numeroasă, în care se mânca mult și în care se gătea mereu. Mama avea aceeași plăcere, drept pentru care integrarea mea alimentară aici a fost foarte grea. Chiar nu reușeam să mă adaptez alimentației de aici. Așa că, timpul meu liber mi-l petreceam în bucătărie, pentru că aici îmi găseam eu siguranța și liniștea. Apropierea mea de bucătărie m-a ajutat să trec peste toate celelalte probleme. ”
A încercat întotdeauna să-și găsească timp pentru gătit, a creat un blog unde a postat rețete de-ale sale, tot felul de informații din cărți de bucătărie și gastronomie, după care a decis să facă o școală de bucătărie serală, urmată de o stagiatură la restaurantul lui Massimiliano Alaino unde ași învățat foarte multe.
De la ”Masterchef România” la ”Lovely Bakery”
În primăvara lui 2014 termină școala de bucătari după care încearcă la ” Masterchef Romania” unde nu va rămâne, cu toate propunerile interesante primite.
Se întoarce la Padova, iar ideea de a face un local unde să fie făcute produse frumoase, aspectuoase, delicioase, diversificate și diferite față de cele existente pe martea piață, va deveni realitate. Este locul la care Greta ”visa de multă vreme”. În ajutorul ei va veni tot fosta sa șefă, Ștefania Ilie, administratorul Atlassib din Italia, care o cunoștea și avea încredere în capacitățile și ideile sale.
În mai puțin de o lună, Greta pune pe picioare, în piața autogării din Padova, această minunată bucătărie cu nume englezesc: „Lovely Bakery„. Va veni presa italiană, va elogia apariția acestui local despre care, și, în puțin timp, vor afla și românii, și italienii. ”Clienții români, dincolo de cei de ocazie, au început să vină să comade torturi, prăjituri, pâine și multe alte produse din sortimentul foarte variat prezentat aici” ne povestește Greta în puținul timp pe care-l are la dispoziție.
Un design interior care nu are a face cu localurile italienești, o îmbinare anglo-americană plină de lumină și cu vitrine care scot în relief excelentele produse făcute aici: este un bakery, adică locul unde se pot găsi produse de cuptor dulci și sărate, brioșe, pâine, torturi sărate, hamburgher, cornuri … Un loc unde, la o lună de la inaugurare, în fiecare zi e vizitat de 2-300 de clienți.
O inițiativă care dovedește că munca, pasiunea, dragostea și oamenii buni pot face lucuri extraordinare, oriunde s-ar afla ei.
Cristi Merchea
foto: corrieredelveneto.it