[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Miracolul din noiembrie se repetă şi în Moldova. Diaspora moldoveană divizată între Moscova şi Bruxelles

646x404

 

Proeuropeana Maia Sandu sau socialistul Igor Dodon? Ei sunt cei doi candidaţi care încearcă duminică, 13 noiembrie, să câştige votul moldovenilor, la urne fiind aşteptaţi astăzi peste 2.800.000 de moldoveni.

Alegerile prezidențiale din Moldova. Noiembrie 2016. Cozi interminabile, oameni care vor să voteze dar nu mai au pe ce pentru că s-au terminat buletinele. Obstrucționare în stil comunist așa cum a fost și la alegerile prezidențiale din România. Un scenariu pe care l-am trăit și noi acum doi ani și pe care „frații comuniști” de peste Prut l-au aplicat poporului lor idem și exact.

Ba, mai rău, acolo lucrurile au fost „organizate” de comuniștii moldo-ruși și mai exemplar. De la lipsa secțiilor la lipsa buletinelor de vot. Diaspora, acea jumătate de Moldovă emigrată, a reacționat, în fața refuzului statului Moldovean de a le permite să voteze, la fel ca diaspora românească.

Numai că aici există o situație diferită: există două diaspore. Diaspora din Est, cea emigrată la Moscova pentru un loc de muncă mai bun, și cea din Europa: Italia, Spania, Marea Britanie etc. Cei de la Moscova votează pentru apropierea de Est pentru facilitatea de a ajunge și pentru faptul că au cam aceleași salarii cu cei plecați în Vest. Cei din țările Occidentale, vor apropierea de Europa.

Moldova mai are și alte situații speciale: Găgăuzia (peste 130.0000 de votanţi majoritatea proruşi), Transnistria și tot ce înseamnă influență turcească sau pro-rusă în interiorul patriei, atât de încercata patrie Moldova. O republică tampon care astăzi, mai mult decât oricând, își consumă energii extraordinare pentru a-și alege viitorul ]ntr-un exercițiu democratic: votul.

După o perioadă în care, la fel ca și în țara frățească, oligarhii și serviciile, capitaliștii de cumetrie au secătuit țara, au jefuit-o și au îngenunchiat-o în toate domeniile și din toate pozițiile, după ce poporul a emigrat unde a văzut cu ochii, sătul de nemernicie și impotent în fața statului mafiot organizat exemplar, iată că astăzi el poate decide. Numai că și astăzi piedicile și matraplazâcurile celor de la MAE moldovean sunt cam aceleași pe care le-au aplicat și cei de la MAE Românaia cum doi ani.

Buletinele de vot s-au epuizat atât în țară cât și afară. Socialistul Ion Ceban anunță că la Dubăsari și Rezina s-au terminat buletinele de vot, în timp ce la secția de la Ambasada Moldogvei la București oamenii de la coadă erau îndemnați să meargă la secția de la consulat din același motiv. Ambasadorul R. Moldova la București, Mihai Gribincea, a declarat în această seară că buletinele de vot sunt aproape epuizate la secția de vot deschisă la Ambasadă și i-a îndemnat pe cei care stau la coadă să meargă la Consulat.

„Au fost 13.600 de alegători în România (…) La Iași au votat 2.100 de alegători, iar la Cluj 1.800 (…) La Ambasadă ne-am mai rămas doar 100 de buletine, așa că îi rugăm să pleacă la secția consulara”, a declarat oficialul

La ora 18 se terminaseră buletinele și laBologna, în Italia, dar și la Stratford, Londra, dar sute de oameni continuau să rămână la cozi.

ORA 18.10 Ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, Stela Stângaci, a făcut apel către cetăţenii moldoveni stabiliţi la Roma să meargă la vot la secţia de votare din incinta misiunii diplomatice, pentru că la secţia de lângă staţia Termini de pe Via di Porta San Lorenzo 5 există riscul de a se epuiza buletinele de vot, transmite IPN. Potrivit ambasadoarei, până la ora 17.00, la această secţie au votat deja peste două mii de alegători. „Vă rugăm foarte mult să votaţi la sediul Ambasadei, de pe strada Francesco Cherubini, 27, astfel încât să reuşim cu toţii să ne exercităm dreptul la vot”, a scris diplomata pe o reţea de socializare.

Determinarea moldovenilor din afară de ași alege un reprezentant este uimitoare.

Până la ora 19.00, au votat peste 1.550.000 de moldoveni (52%).

Profilul alegătorilor în Republica Moldova care deja au votat:

10,6% au vîrsta cuprinsă între 18 și 25 ani;

26,83% 26-40 de ani,

26,3% – 41-55ani,

29,15 % 56-70 de ani,

7,83 % reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.