[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Modelul 730. Ce trebuie și ce nu trebuie să faceți?

Peste cateva zile in Italia va incepe campania modelul 730 care se va termina pana in data de 23.07.2017. Multe persoane se intreaba ce inseamna Modelul 730, la ce serveste si care este diferenta fata de Modelul unic? Ofera cateva avantaje banesti/de economisire si mai mult decat atat este obligatori pentru a nu avea sanctiuni din partea fiscului.
Raspundem in mod simplu la toate aceste nelamuriri.
Modelul 730 impreuna cu Modelul Redditi (numit modelul unic pana in 2016), sunt doua modele de declaratii fiscale italiene pentru veniturile incasate de  la persoanele fizice in 2016. Sa spunem ca in general modelul 730 il pot face angajatii, „badantele” etc iar cine are partita iva sau incaseaza alte venituri, trebuie sa faca Modelul redditi.
Deci daca esti angajat sau femeie de servici/ badanta trebuie sa faci modelul 730. Memoreaza aceasta simpla regula.
 Toti se intreaba: dar de ce trebuie sa fac aceasta declaratie daca sunt angajat si angajatorul face deja faimoasa CU. Pana in martie 2017 veti primi CU 2017, certificazione unica, care spune cat ati castigat in 2016, toate retinerile (cate taxe ati platit statului prin intermediul statului de plata ) si un sumar al contributiilor inps retinute.
DACA AM DEJA CU NU ESTE SUFICIENT, NU ESTE TOTUL AUTOMAT?
NU, nu este. Sunt reguli precise, daca va incadrati in cazurile mentionate mai sus trebuie sa faceti in mod OBLIGATORIU o declaratie de venituri. Nu sunt scuze.
Regulile le puteti gasi pe site-ul Agenzia delle Entrate; pe scurt daca munciti 365 de zile pe an si nu aveti case sau altre venituri, puteti sa nu faceti nici o declaratie. Daca sunteti ingrijitoare/ femeie de servici si ati castigat mai putin de 8000 euro brut, nu trebuie sa faceti modelul 730.
 V-as sfatui sa controlati mereu deoarece cazurile sunt variate. Va puteti adresa unui CAF, patronatului, profesionistilor abilitati. Peste cateva zile veti avea o noua figura; AVOCATUL COMUNITATII. Aceasta platforma, asa cum a fost descrisa mai sus, are in componenta persoane care va pot ajuta si raspunde in mod precis. Deseori chiar daca nu trebuie sa faceti declaratia dar aveti cheltuieli deductibile cum ar fi; chiria, copii in intretinere, cheltuieli medicale, este convenabil sa faceti modelul 730 deoarece le veti incasa in busta paga din luna august. Discursul este valabil si pentru colf/ badante, in acest caz statul rambursand creditul pana in luna decembrie.
 Cum puteti vedea sunt multe avantaje, fiecare declaratie, fiecare contribuabil are o situatie diversa, non va incredeti doar in discutiile intre prieteni sau fraze cititite pe internet. Fiscalitatea in Italia este foarte complexa si trebuie vazuta in mod corespunzator.
 Fac un simplu exemplu: o badanta din Rep MOldova care lucreaza in Italia m-a contactat acum cca 4 ani. Nu facuse niciodata o declaratie de venituri, era plina de teama. Analizand situatia, trebuia sa faca declaratia de venituri. clienta mea are un copil in Moldova. Facand declaratiile necesare si nu numai, nu numai ca nu plateste taxele, dar in fiecare an ia 700 de euru ramburs. De atunci ma cheama in fiecare an deja din ianuarie pentru a face declaratia 730.
Daca stii sa utilizezi in mod corect informatiile fiscale, poti avea multe beneficii respectand legea.
Nicola Napoli – cell 353-3160252 – mail: ilcontabileonline@gmail.com