[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

MOLDOVA: SINGURA ȘCOALĂ ROMÂNEASCĂ DIN RAIONUL TARACLIA VA FI ÎNCHISĂ

„Și, de acolo oamenii vor ieși cu un anumit tip de gândire, cu un anumit tip de vorbire străin nouă, străin a tot ceea ce înseamnă românesc” (Vlad Bilețchi)

„Dragii mei, aceasta este o campanie puțin diferită față de toate campaniile pe care le-am facut până acum.

Astfel începe mesajul Doinei Mustățea pe contul său Facebook. Un mesaj care vrea să mobilizeze românii și moldovenii din Italia, dar și din alte părți. Să sensibilizeze pe cei care vor să ajute o școală. O școală?
Da, o școală specială, într-un loc special, cu o situație deosebită, într-o lume pe care mulți dintre noi nu o putem nici închipui.


În Moldova, dincolo de Prut, în satul Aluatu, raionul (judetul) Taraclia, există o școală românească, singura din zonă, singura între 70 de școli rusești sau moldo-rusești. În aceasta școală învață 70 de copii români. Intenționat, autoritățile au lăsat școala în paragină ca să o poata închide. Astfel vor elimina o instituție de învățământ românesc și vor obliga copiii să meargă la școli rusești.

      Prieteni, profesori și părinți au lansat un SOS. Vor să păstreze școala românească pentru că vor să apere identitatea românească a copiilor lor, vor să o restructureze pentru viitorul copiilor lor. Dar au nevoie de ajutor.

      Un sac de ciment costa în Moldova 3,5 euro. Acesta este prețul limbii române într-o școală din Moldova. Poate unii pot mai mult, poate alții mai puțin, dar contribuția voastră poate face ca acești copii să înceapă cursurile în septembrie. În limba română.

https://www.facebook.com/mustateamihalache/videos/880511502151520/


Proiectul nostru, CARTEA – O USA DESCHISA CATRE VIITOR are la bază combaterea abandonului școlar în rândul copiilor defavorizați. În acest caz situația este mult mai gravă: 70 de copii sunt impiedicați sa aibă o școală în limba lor fiind obligați să meargă într-una unde să învețe într-o limbă pe care n-o vor.
Prieteni din țară: o donatie din partea voastră poate salva viitorul unui copil român. Alăturați-vă nouă și, împreună, celor 70 de copii. Cu 15 lei sau cu 3,5 euro salvați un viitor.

Mulțumim celor care au donat deja și tuturor celor care se vor alătura noua.

Contul unde pot fi facute donatiile:

Italia: POSTE PAY: 5333171043859186/Chelaru Dumitra.
România: Asociatia TIGHINA.RO la Libra Internet Bank – sucursala Nerva Traian, IBAN: RO15BREL0002001458930100, cu specificatia ”pt. scoala Aluatu”.
Moldova: Asociatia UNIREA – ONOARE, DEMNITATE SI PATRIE: MD75VI022240300000083MDL, cu specificatia „pentru școala românească”.
Spania: contactați Sebastian Hulub.

Timpul pe care îl avem la dispoziție este foarte scurt. Pe 20 iunie trebuie începute lucrările de renovare astfel la 1 septembrie cei 70 de copii pot începe școala.

Până la 20 iunie o echipă de voluntari, formată din cadre didactice, părinți, localnici și cativa din membrii ai Asociatiei ODIP, inițiatoarea campaniei, vor face primele lucrari de curățare a spatiului care trebuie reparat, astfel vor fi economisiti bani si timp.

Acolo unde este un copil român avem datoria de a-i darui o carte; acolo unde un copil român se regăsește în fața unei bariere care îi interzice accesul la cartea în limba română, noi suntem cei care trebuie să înlăturăm bariera.

Împreună putem să deschidem usa către viitor acestor 70 de copii.

 


Iată și un material din presa din Moldova care arată cum au răspuns politicienii apelului:
https://libertv.md/

Lasă un răspuns