[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Moldovenii și românii din Atena vor Unirea

3

Dacă Basarabia vrea și România vrea, cine vă oprește să vă uniți?

Corespondență din Atena

         Duminică 15 martie 2015, ora 12.30, în Piața Monastiraki din Centrul Vechi al Atenei, a avut loc un eveniment mai puțin obișnuit. Un Flashmob organizat de Asociația Moldo-Elenă „Orfeu” în colaborare cu Asociația Culturală „(Re)descoperă România” și Asociația Moldo-Elenă „Basarabia” din Nafplio (toate din Grecia), sub îndrumarea d-lui Veaceslav Schimbov, și d-nelor Larisa Bilhac și Gabriela Apostol, cu un aport destul de numeros al membrilor celor trei asociații amintite mai sus (români și moldoveni) și chiar a câtorva români aflați întâmplător în piață, a atras atenția sutelor de turiști aflați în acel moment acolo. Printre participanții la flas mob s-a aflat și interpreta de muzică populară Mariana Caueșteanu.

Flash mob-ul a fost ca un preambul al unei acțiuni de amploare ce va avea loc la 27 martie sub egida Mișcării „Acțiunea 2012”, când se va sărbători Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918. „Acțiunea 2012” este o coaliție de asociații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.

2
Gabriela Apostol

Pe lângă expunerea unui drapel tricolor pe care scria „Basarabia-Pământ Românesc” s-au fluturat stegulețe tricolore, s-a scandat „Unire, unire, vrem unire!” „Basarabia pământ românesc!” „Trăiască România Mare!”și chiar s-a cântat „Hora unirii”.

Tot timpul,  Gabriela Apostol, având „pictat” pe brațe numele celor două teritorii care se doresc unite, România și Basarabia, a stat cu mâinile într-un mod inedit în semn de unire.

Ca un moment aparte, în timpul cât se făceau fotografii și se scandau lozinci, un domn în vârstă, grec, s-a oprit și a întrebat ce se petrece acolo.

– Manifestăm pentru unirea Basarabiei cu Țara Mamă, România, i-a explicat cineva.

– Și România vrea asta? a întrebat din nou d-nul în vârstă.

– Da, sigur că vrea! i s-a răspuns.

– Dacă Basarabia vrea și România vrea, cine vă oprește să vă uniți?

A fost o întrebare care ne-a surprins pentru câteva clipe și până să-i dea răspuns cineva, domnul dispăruse în mulțime.

La final, d-nul Veaceslav Schimbov și-a dus mâna la inimă și a exclamat bucuros:

– Sunt fericit că am reușit și acest moment! Simt că unirea este aproape.

 

 

 

Pentru ziarul Emigrantul Dan Hașdean

Atena 15 martie 2015

foto: Dan Hașdean