[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Monte Compatri (Roma) – Toate poveștile sunt frumoase, însă aceasta este unică

       

Cu o sinceră părere de rău nu am ajuns la un eveniment organizat de Ziua Copilului într-o localitate de lângă Roma, la Monte Compatri. Aici, sub îndrumarea „super profesoarei” Valentina Popa, – așa cum au numit-o copiii de care se ocupă și a preotului Cristian Țuțuroiu. Iată ce ne-a povestit super-profesoara Valentina Popa. 

     Toate poveștile sunt frumoase, însă aceasta este unică. La final de an școlar am sărbătorit împreună atât sfârșitului Cursului de limba și literatură română, cât și Ziua Copilului în Parohia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Nichita romanul, din Monte Compatri.

       Spectacolul nostru a avut trei secțiuni: recital de muzică și versuri, gimnastică ritmică și talente, teatru. Am cântat, am dansat, ne-am amintit de folclorul nostru, am recitat poezii din Mihai Eminescu, Elena Farago, Ana Blandiana, George Coșbuc sau Ștefan Octavian Iosif… într-o atmosferă plină de inocență și bucurie.

       Piesa de rezistență a fost parodia creată de noi- ,, Albă ca zăpada în Occident”… toți s-au amuzat copios, dar mesajul transmis a fost o rechemare către lumea poveștilor și a lecturii. La final, copiii s-au bucurat de un tort făcut special pentru ei, dar și de alte daruri nemaipomenite: jucării și dulciuri, diplome și cărți primite cadou din România, prin bunăvoința colaboratorilor de la Ziarul Emigrantul și contribuția semnificativă a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din  Focșani și a Asociației ,, Eu, tu și ei”. Această campanie este doar o parte din proiectul inaugurat de Doina Mustatea anul trecut „Cartea – O ușă deschisă spre viitor”.

       Cărțile dăruite copiilor, peste 60 la număr și de această dată, alături de mesajele frumoase sub forma unor semne de carte scrise de colegii lor din țară, au fost înmânate în funcție de vârstă, dorința de a continua școala în România, competențe lingvistice și aptitudini. Supriza a fost o mare bucurie pentru toți, iar pe această cale doresc să mulțumesc Ziarului Emigrantul pentru implicare.

      Ce am reușit în acest timp la curs și cum s-a terminat? Povestea e prea lungă, dar cea mai mare împlinire este faptul că toți vorbesc limba română corect, au început să citească singuri povești, s-au împrietenit și au reușit să devină ca frații, având mereu grijă unii de alții în frumoasă comunitate pe care o admir atât de mult din Monte Compatri… Cum va fi anul viitor?

       Povestea va continua, doar că va trece o vară peste noi. Vacanță plăcută tuturor!

                                                                                    Prof. Valentina Popa

Lasă un răspuns