[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Monumentul vrâncenilor decedați în afară – un semn pentru generațiile viitoare

Acordul de principiu pentru construirea unui monument la Focșani, dedicat comemorării vrâncenilor care au murit în diaspora, a fost aprobat cu unanimitate de voturi în ședința Consiliului Județean Vrancea de marți, 28 niembrie 2017.

Foto din ședința CJ Vrancea – captură video AtlasTV

Idea, propusă de consilierul județean PNL Ovidiu Burdușa la o ședință anterioară, a suscitat discuții aprinse la momentu respectiv iar presa locală, națională și din afară i-a dedicat ample spații. El însuși emigrat, consilierul Ovidiu Burdușa a susținut și de data aceasta un discurs mai mult decât edificator: „mă voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru ca acest proiect să se realizee aici, la Focșani, în locul de unde au plecat peste 70.000 de vrânceni. (…)

Eu cred că acest monument poate fi și o mână pe care o întindem către diaspora. Acest proiect trebuie să fie un omagiu celor care, din păcate, au murit în străinătate, să fie un simplu mulțumesc din partea autorităților locale pentru efortul depus și pentru aportul monetar la economia județului și, în al treilea rând, consider că e bine să lăsăm un semn generațiilor viitoare care, peste 20-30-40 de ani, vor ști că în anii 90 plecau din această regine 70.000 de vrânceni iar în anul 2000 plecau din țară aproape 4.000.000 de români.”

Un eveiment de excepție, spunem noi, pentru politica vrânceană, pentru PSD care a votat un proiect PNL, dar, înainte de toate, o victorie a unui consilier venit din rândurile celor plecați departe de casă care s-a luptat pentru acest lucru.

Mai mult, dacă acest lucru se va realiza, acesta va fi primul monument de acest fel din România cu care întreg județul Vrancea se va mândri și va fi, așa cum spune Burdușa, un semn pentru generațiile viitoare. Va fi valoare adăugată vinurilor și cutremurelor, singurele lucruri pentru care județul moldovean este mai bine cunoscut în țară.

Cristi Merchea

Lasă un răspuns