[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Moș Ion Roată ”a plâns” la Ladispoli (Italia)

mos ion roata desen
Moș Ion Roată, desenat plângând de micuța Andreea Nicolau

Hora Unirii, Cuza și moș Ion Roată au fost sărbătoriți la o școală din Ladispoli (Italia)

angela nicoara ladispoli
Profesorul român Angela Nicoară

Apropierea sărbătorii Unirii Mici a pus pe jar copiii din Ladispoli. Școala Medie Statală ”Corrado Melone” din Ladispoli, 40 km nord de Roma a fost miercuri, 21 ianuarie, gazda unui eveniment realizat de copiii conduși de profesoara de limbă, cultură și civilizație românească Angela Nicoară.  Aceștia, după ce au ascultat la lecții poveștile cu moș Ion Roată, Cuza și Unirea, s-au pus pe desenat și au realizat o frumoasă expoziție cu această temă. Pe holul școlii, directorul instituției și profesoara româncă ne-au condus pentru a vedea aceste minunate realizări, aceste interpretări copilărești ale marelui act de la 1959. Fiecare copil a văzut cu proprii ochi, cu propriul suflet, personaje și moemente de departe ca loc și timp, din țara pe care părinții lor au lăsat-o dar pe care o au mereu în suflet, cu istoria și oamenii ei.

Au urmat evocarea momentului istoric de către copii și Hora Unirii jucată atât de ei cât și de cei prezenți, directorul instituției inclusiv.

copii premiati
Trei dintre premianți

O parte din desene au fost premiate cu diplome, cărți și dulciuri oferite de către magazinul românesc ”La Strada”, nelipsit la astfel de evenimente, mereu atent cu copiii români din din Roma și împrejurimi. Premiile au fost aduse de reprezentanții ”Asociației Părinților Români din Italia”, ”Asociația Urmașii lui Neagoe Basarab”, ”Associazione Romeni Europei”. Cu locul I a fost premiată o fetiță din clasa I, Andreea Nicolau, care a desenat pe moș Ion Roată plângând pentru că așa a crezut ea”că suferă pentru că nu putea să ridice bolovanul”. Locul al doilea a fost câștigat de Alessio Aursulesei, un băiețel doar la grădiniță, locul al III-lea de doi frați, Paula și Stefano Bendorfean, al patrulea de Ștefan Dimofte iar un premiu special, pentru un superb desen numai în creion, lui Alexandru Răteanu. Toți copii talentați care au făcut dificilă alegerea juriului, nepregătit cu atâtea diplome pentru frumusețea și diversitatea desenelor.

grup mare 2 copii poezii copii poezii 2 copii expozitie copii director ladispoli Cassina premianta desen stefan desen alessio

La eveniemnt a fost prezentă și Elena Postelnicu, corespondentul Radio România și bineânțeles noi, fericiți de fiecare dată când suntem alături de copiii români de aici, din Italia.

Un eveniment care arată că, deși departe de casă, părinții români, profesorii din Italia nu uită ceea ce odată sărbătoreau acasă. Iar profesorul  Angela Nicoară este  neobosit atât aici cât și la școala din Civitavecchia, unde se ocupă de copii în tot ceea ce înseamnă tradiții, istorie, cultură, limbă. Numai la Institutul ”Corrado Melone” din Ladispoli, ne spune directorul acestuia, peste 20% din elevi dunt români, adică peste 200 din cei 1000 de elevi.

text: Cristi Merchea 

foto: Cristian Dobrin, Constantin Șorici