Bradul este un remediu utilizat încă din antichitate pentru vindecarea diferitelor boli. De la brad se folosesc mugurii, care se formează primăvara în vârful crenguţelor şi au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat.
Bradul a devenit pentru oameni o sursă de sănătate, un leac deosebit de eficace în tratarea bolilor respiratorii din cele mai vechi timpuri. Are un bogat conținut în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor și a stărilor de stres.
Din mugurii de brad proaspeți se prepară un sirop ce poate fi utilizat în caz de tuse, anemie, migrene, oboseală, boli digestive.
Mugurii de brad mestecaţi în gură ca atare potolesc setea, dezinfectează gura, feresc de bolile de plămâni, împrospătează respiraţia, reglează pofta de mâncare.
Mugurii de brad ajută la tratarea unor boli de o gravitate deosebită cum sunt bolile de plămâni sau cele digestive.
Vă recomandăm o rețetă simplă de preparare a siropului de brad:
într-un borcan mare se pun straturi alternative de un kg muguri, un kg zahăr. Ultimul strat să fie zahăr de grosimea unui deget. Borcanul se închide bine, ermetic şi se lasă la soare timp de 5, 10 zile până când se separă siropul.
Siropul din muguri de brad este un remediu natural pentru tuse,
prin administrarea sa grăbindu-se vindecarea afecţiunilor respiratorii acute.
Mai este şi un excelent indulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat şi copiilor.
Diluat cu apă minerală, poate fi o excelentă băutură tonică şi răcoritoare.
Mugurii de brad se culeg încă de la începutul lunii iunie, din zone montane, nepoluate.
Specialiştii spun că este recomandat ca în cameră să avem crenguţe proaspete de brad pe tot parcursul anului, deoarece acest lucru este benefic întregului nostru organism.