[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Munca la negru în Italia. Sancțiuni și riscuri pentru angajator

Ce riscă angajatorul dacă angajează o persoană fără contract de muncă?

În cazul în care o persoană descoperă un caz de muncă la negru sau este afectată direct de acest fenomen, ea poate depune o plângere la autoritățile italiene.

Angajatorul poate suporta amenzi usturătoare, cu sancțiuni care pot ajunge chiar și la 36 de mii de euro, dar și plata datoriilor către angajat și către bugetul de stat corespunzătoare perioadei în care aceste plăți nu au fost făcute.

Pe de altă parte, angajarea cu contract de muncă legal este un drept al angajatului și, din acest motiv, iar angajatorul care nu respectă acest drept trebuie să fie denunțat.

În acest articol dorim să vă oferim toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă cere dreptul de a lucra în mod legal, pentru a denunța angajatorii care nu respectă reglementările actuale. Să vedem care sunt sancțiunile – în special pentru angajator – și cum să denunțați absența contractului de muncă.

Când o persoană lucrează fără contract sau contractul său de muncă nu a fost înregistrat la Inps, Inail sau la Centrul pentru ocuparea forței de muncă, în funcție de tipul de activitate, se numește „muncă la negru” iar angajatorul trebuie denunțat. Același lucru îl poate face și o persoană care are contract de muncă, dar este un contract de muncă cu normă parțială de lucru și nu reflectă programul real de lucru, iar angajatorul nu răspunde solicitărilor de modificare a contractului făcute de către salariat.

Denunțarea muncii la negru este posibilă.

  • Sesizarea Gărzii Financiare

O primă metodă de sesizare a autorităților este ca respectiva persoană să se adreseze Gărzii Financiare (Guardia di Finanza).

Plângere anonimă (identitatea celui care o face, precum și declarațiile angajaților luate de către autorități în cadrul inspecției, vor rămâne secrete). Raportarea unei situații de muncă la negru poate fi făcută și de o terță persoană, care nu are legături cu firma bănuită că practică acest tip de muncă. Practic, acest lucru elimină riscul ca angajatorul să afle, chiar și întâmplător, numele celui care a făcut această plângere.

  • Sesizarea Inspectoratului de muncă

O altă metodă de a depune o plângere legată de munca la negru este de a apela la cel mai apropiat birou al Inspectoratului de muncă din cadrul Direcției de muncă.

Ce sancțiuni primește angajatorul?

  • de la 1.500 € la 9.000 €: pentru fiecare muncitor nedeclarat în termen de 30 de zile de la angajarea efectivă;
  • de la 3.000 € la 18.000 €: pentru fiecare muncitor care a lucrat între 31 și 60 de zile;
  • de la 6.000 € la 36.000 €: pentru fiecare muncitor care a lucrat mai mult de 60 de zile.

La ce riscuri vă expuneți dacă denunțați o situație de muncă la negru?

Dacă nu sunt în situația în care beneficiază în același timp și de indemnizație de șomaj, cei care fac o astfel de plângere nu riscă nimic. În cazul în care o persoană care lucrează la negru încasează și ajutorul de șomaj, poate fi dată în judecată pentru încasarea necuvenită a indemnizației de șomaj.

Sursa: https://www.money.it/Lavoro-nero-denuncia-e-sanzioni

 

Lasă un răspuns