[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Muncești „cu ora” în Italia? Iată noile vouchere de 10€/oră

Eliminate la sfârșitul lui martie, noile vouchere au reapărut la sfârșitul lunii mai 2017, potrivit noii legi aprobate de Senat care a modificat Decretul 50/2017 asupra „reglementării muncii ocazionale”, potrivit ilsole24ore.it

Astfel, noile noile voucher, denumite PrestO (Prestazione Occasionale), sunt librete de plată cu ajutorul cărora sunt remunerate persoanele care prestează o muncă ocazinoală, cunoscută cu termenul „la ore”. Astfel, cu această lege care impune anumite reguli și limite, cei care vor avea nevoie de servicii vor fi taxați diferit, în funcție de entitatea lor: persoane fizice, societăți comerciale sau de stat. Rămâne însăsă fie implementat acest sistem de către INPS (Institutul Național de Asigurări Sociale).

Ce prevede noua lege? 

În primul rând plata muncii oferite de către angajat, lucrător, se va face prin intermediul „libretului de familie” gestionat online de către INPS, un tip de depozit plătit anticipat în bonuri de 10 euro fiecare cu care vor putea fi plătite maxim o oră de muncă.

Ce categorii de lucrători vor putea beneficia de plata cu 10 euro/oră cu noile voucher?

  • persoanele care se ocupă de curățenia casei (ocazional sau repetitiv);
  • persoanele care acordă asistență și îngrijire copiilor (baby-sitter);
  • asistenții și îngrijitoarele persoanelor în vârstă, cu boli sau cu probleme motorii
  • celor care  acordă meditații sau lecții private elevilor;
  • personalul care prestează lucrări de grădinărit;
  • bucătarilor, șoferilor, grădinarilor care execută lucrări ocazionale la domiciliu.

Lucrătorul nu va putea primi mai mult de 2.500 euro pe an de la același angajator și nu mai mult de 5000 de euro pe an de la doi sau mai mulți angajatori. Atunci când se depășește suma de plată maximă prevăzută de 2500 de euro pe an de la același angajator și o durată care depășește un număr maxim de 280 de ore pe an, raportul se transformă într-un contract de muncă indeterminat.

Dezavantajele plății cu voucher pentru lucrător:

Lucrătorul care primește plata la oră cu voucher pentru munca prestată saltuar, nu va beneficia de încheierea unui contract de muncă. În consecință, nu va putea beneficia de vechime la pensie, drept de șomaj, plata concediilor medicale sau de maternitate, nu va primi alte plăți compensatorii cum ar fi: plata pentru concediu de odihnă, al treisprezecelea salariu sau lichidarea  acordată la momentul încheierii unui raport de muncă legal.

Prevederi referitoare la plata cu voucher

Pentru întreprinderile mici și foarte mici (cu un număr de până la 5 muncitori cu contract de muncă pe termen indeterminat), retribuția orară pentru lucrătorul ocazional nu va putea fi mai mică de 9 euro pe oră, pentru un maxim de 4 ore consecutive de muncă cu același angajator.

Pentru întreprinderile cu mai mult de cinci angajați ar trebui să fie introdusă liberalizarea contractului de muncă ocazional („a chiamata”), cu limita de 400 de ore lucrate și plătite în trei ani și fără limite de vârstă sub 25 de ani și peste 55 de ani.

Pentru aceasta însă, cel puțin o oră înainte de începerea lucrului, societatea sau familia angajatoare trebuie să informeze INPS – online sau prin centrul de contact – de prezența și prestația lucrătorului printr-o declarație care va conține datele personale și de identificare ale sale; locul prestării serviciilor; obiectul și natura serviciilor; data și ora de începere și de încheiere aprestațiilor sau, în cazul în care este vorba despre un agricultor, durata serviciului, cu referire la o perioadă de cel mult trei zile.

Lucrătorul va  primi un sms din partea INPS cu o notificare textuală în care va fi înștiințat de intenția angajatorului.

În cazurile în care prestația serviciilor nu mai are loc, angajatorul trebuie să notifice INPS în termen de trei zile.

Noile vouchere vor putea fi achiziționate de la sediile INPS, de la oficiile poștale sau de la tutungerii.

grafic: ilsole24ore.it