[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mustăreața – apa vieții

       Când eram mic, în copilărie, străbăteam dealurile, pădurile, fânețele, de dimineață până seara, de primăvara până toamna târziu, și, uneori, și iarna.
 
       La începutul primăverii, imediat ce se topea zăpada și ieșea Floarea Paștelui prin poieni, tata ne lua la mustăreață. Înarmați cu un cosor sau o secure, cu paie, că nu se găseau pe vremurile acelea cele de plastic, cu câte o sticlă (PET-urile la fel, nu apăruseră), o luam pe jos până pe Dealul Lazărului. Aici aveam noi un loc de cosit vara și tot aici erau cei mai mulți mesteceni.
      Pe vremea fânului tata lega crengile subțiri dar elastice, pline de frunze, ale mestecinilor, (cele care se aplecau), făcându-ne din ele, fără a le rupe, adevărate leagăne naturale. Și ce mai ditracție era!
 
      Într-o iarnă, să fi avrut vreo 6-7 ani, ne-a scos la mustăreață. „O să vedeți ce bună e” ne-a spus. „Vă dă energie, putere…” și muream de curiozitate să vedem cum poate curge apă din acest copac. 
      Crestături nu foarte adânci a săpat în tulpina a doi mesteceni falnici, imediat seva acestora ieșind precum sângele dintr-o rană. Atunci, cu meticulozitatea unui medic, a așezat câte două paie în fiecare tăietură, capetele celorlalte punându-le în două sticle. Și picăturile au început să curgă din ce în ce mai dese. Era seva acestor arbori frumoși, alb-pestriți, care urca prin tulpină spre crengi, spre vârfuri, pentru a alimenta coroannele și a deveni mai apoi muguri, frunxe… Era sângele mesteacănului, viața care pulsa, filtrată prin lemnul alb al tulpinii.

        Vara, pe vremea fânului, bunica aduna fachia, foița subțire, albă a tulpinii, pe care o punea la uscat la gura sobei și făcea un fel de fitil de aprins focul. Lua foc la o scânteie, apoi o punea sub lemne și aceasta se întețea, aprinzându-le.

Fachia, sau coaja subțire a mesteacănului folosită la aprinsul focului
      Mustăreața? Eee, un lichid ca apa dar puțin mai tulbure, cu tonuri roze, dulceag dar care ne dădea vigoare, putere… Sau așa credeam, condiționați și de ce ne spusese tata anterior și de emoția încercării a ceva nou. Un nume pe care nu l-am mai auzit să fie dat acestei seve în alte părți ale țării.

A doua zi, la școală, povesteam despre drumul pe deal și despre băutura miraculoasă, amplificând puterile acesteia după imaginația noastră de copii.


      Despre mesteacăn și seva sa? Numai de bine. 

         Mesteacănul, originar din regiunile Siberiei, – denumit și arborele vieții -, era cunoscut şi utilizat încă din antichitate de celţi şi de triburile germanice pentru virtuțile sale nutritive și curative. Îl găsimn și în România în mai toate regiunile țării, de la munte până la câmpie. Forma și aspectul mesteacănului sunt inconfundabile, unice mai degrabă: maiestuos, cu coaja albă și crengi subțiri, grațioase, de multe ori lăsate până la poale, cu frunze de un verde intens. Există circa 30 de specii răspândite în special în regiunile nordice ale Pământului

       Cum se colectează seva

        Seva de mesteacăn trebuie să fie colectată într-o anume perioadă a anului, în special între 20 februarie și 10 aprilie, în funcție și de an șio zonă geografică. Metoda este simplă și la încemâna oricui:
olectarea sucului de mesteacăn se face prin metode simple, printr-un tub care duce seva către un recipient.                     

       „Primăvara, arborele de mesteacăn absoarbe din sol apă și substanțe minerale cu rol nutritiv. Treptat, se formează seva care începe să urce dinspre rădăcini spre coroana, trezind copacul din nou la viață. În sevă se acumulează astfel, prin procese complexe, o serie de substanțe nutritive cu rol esențial pentru viața arborelui și care aduc inclusiv pentru noi oamenii, efecte terapeutice remarcabile. Dintre mineralele esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a mesteacănului, dar și a oamenilor, regăsim: potasiu, calciu, fosfor, zinc, magneziu, mangan, fier.” (https://prodieta.ro)Este o băutură deosebit de populară în Rusia, Letonia, Polonia și în general în țările din nordul Europei, precum și în nordul Chinei sau al Americii. În Japonia și Finlanda, seva de mesteacăn este considerată în mod tradițional o băutură medicinală cu efecte excepționale

       Pentru că are extrem de puține calorii dar foarte multe proprietăți nutritive, seva de mesteacăn este ideală în curele de slăbire care, altfel, pot secătui organismul de vitamine și minerale esențiale. 

       Seva de mesteacăn este eficientă și în alimentația zilnică copiilor şi a persoanelor ca

Fiecare gaură va fi ulteior astupată cu ceară sau răsină pentru a evita îmbolnăvirea copacului

re vor să își imunizeze și vitaminizeze organismul. Și celebra dietă Dukan a inclus seva de mesteacăn între produsele permise pentru slăbire (www.mydukandietshop.co.uk).

Consumul a 0,5 – 1,0 litri/zi de sevă de mesteacăn (timp de 2 sau 3 săptămâni) ajută organismul în cura de detoxifiere și în cure de slăbire sănătoase, în caz de deficit de vitamine, anemie și oboseală. Seva de mesteacăn crește rezistența organismului la efort fizic şi psihic, la răceli, viroze, boli infecţioase și alergice. » Seva de mesteacăn poate fi cumpărată și online cu livrare acasă «

Fiind bogată în antioxidanți naturali, seva de mesteacăn stimulează funcţionarea majorităţii organelor, activează metabolismul și sistemul endocrin. Cercetările au demonstrat că seva de mesteacăn stimulează activitatea macrofagelor, a celulelor splenice, pancreatice, renale, osoase.

Seva de mesteacăn este bogată în betulină și are proprietăţi diuretice şi depurative, stimulând eliminarea acidului uric, a ureei. În plus, seva de mesteacăn are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului.

Mesteacănul se poate utiliza în tratarea și prevenirea cistitei datorită faptului că are acțiune diuretică, antiinflamatoare și antibacteriană. Se recomandă consumul a câte 1 litru pe zi , timp de 2-3 săptămâni. Seva se mesteacăn este recomandată și în bolile de ficat, fiind ideal consumul a câte o cană de suc proaspăt de mesteacăn sau infuzie de mesteacăn de cel puțin 3 ori pe zi. Părul va fi mult mai sănătos, mai rezistent și mai strălucitor dacă îl tratăm cu o mască din suc natural de mesteacăn și apoi clătim cu apă caldă. Acest suc al mesteacănului îmbunătățește elasticitatea pielii, reduce celulita, este recomandat și în calviție precoce (administrare orală și locală) și ca adjuvant în dermatoze.
mai multe pe: https://prodieta.ro

Cristi Merchea

foto: Cristian Mutică (Soveja, Vrancea)

Lasă un răspuns