[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mustul, licoare extraordinară pentru sănătate

Mustul este o băutură extraordinară obţinută prin procesarea strugurilor

Oamenii trebuie să se bucure de rodul viței-de-vie deoarece folosul acestor fructe pentru sănătate este uimitor, crește imunitatea, oferă energie, ajută în curele de slăbire, în eliminarea excesului de acid uric din organism.

Are efect diuretic, calmant, laxativ, tonic, diaforetic, remineralizant, vitaminizant, de îmbunătățire a funcțiilor organismului (mai ales cele hepatice și renale).

Mustul ajută la îmbunătățirea digestiei, a metabolismului grăsimilor, în tratamentul reumatismului, gutei, afecțiunilor rinichilor, etc.

Nu e recomandat diabeticilor ori înainte de a urca la volan. Denumirea provine de la latinescul vinum mustum însemnând „vin tânăr”.

Sucul de struguri este bogat în vitamina A, B1, B2 şi minerale, stimulează sistemul nervos, reduce retenţia de apă şi energizează organismul.

Mustul este recomandat celor care fac efort intelectual intens, dar şi celor aflaţi în convalescenţă, deoarece stimulează imunitatea şi refacerea organismului, datorită conţinutului ridicat de vitamina C.

Nu exageraţi însă dacă urmează să urcaţi la volan ori dacă sunteţi diabetic.

Excelent pentru astenici

  • Persoanele obosite sau slăbite se simt mai relaxate după ce consumă must pentru că zahărul din struguri este foarte uşor asimilat de organism, trecând direct în sânge la scurt timp după ce este ingerat.
  • Nutriţioniştii spun că mustul poate fi folosit şi în curele de slăbire. Pe lângă kilogramele nedorite, se elimină din organism şi toxinele. Atenţie, însă, dacă este consumat în cantităţi mari, mustul are efectul invers, îngraşă.
  • În plus, şi diabeticii sau cei cu rezistenţă la insulină trebuie să se abţină să consume pentru că are un conţinut mare de zahăr.
  • Mustul mai poate fi folosit şi în tratamentele de frumuseţe. Reîmprospătarea tenului poate fi făcută cu ajutorul mustului aplicat pe o compresă şi apoi pe faţă. Sucul, pus pe tifon, ajută la refacerea pielii, iar cojile strugurilor îi redau elasticitatea. Capacităţile tonice sunt mai puternice la strugurii roşii decât la cei albi, mai spun nutriţioniştii.

Din must de struguri se face un excelent oțet balsamic, folosit mai ales la marinarea cărnii.