[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

MUTAREA – Omagiu lui Brancuși în pictură la Academia Română din Roma

Joi, 9 martie 2017, orele 18.30 la Accademia di Romania, Sala de expoziții (Viale delle Belle Arti 110) are loc vernisajul expoziției personale de pictură  MUTAREA Omagiu lui Constantin Brancuși, de Cristina LEFTER

In perioada 09- 21 martie 2017, Accademia di Romania la Roma in colaborare cu Ambasada Romaniei in Italia, gazduieste expozitia de pictura “Mutarea” a artistei Cristina Lefter, avand ca si curator criticul de arta, Vera Agosti. In romana, titlul expozitiei are si semnificatul de “in miscare, in devenire” reusind sa contureze formele artistice doar prin folosirea culorii, cu o sublima dexteritate a tehnicii “dripping”, in memoria lui Jackson Pollock, printr-o evolutie in figurativ, intr-o maniera lirica si echilibrata. Astfel iau origine paduri incantate, iar prin impleticirea ramurilor copacilor se pot deslusi chipuri cunoscute. Artista insasi a experimentat o existenta in continua miscare, din Republica Moldova in Romania pentru a studia arta si a-si dobandi cetatenia romana, continuand cariera in Italia. Cristina Lefter este pasionata de culoare; a descoperit caracteristicile de varf a fiecarei nuante, reactia pigmentilor intre ei, pentru a putea obtine efecte alchimiste, cand delicate, cand psihedelice. Expozitia prezinta aproximativ 20 de lucrari: imagini din natura, paduri, gradini, nimfee, peisaje invernale intr-un mixt de nuante ce amintesc vivacitatea cromatica a folclorului romanesc. Instalatia principala “Omagiu lui Constantin Brancusi” este inspirata din renumita opera “Masa tacerii”, la care sunt invitate mari personalitati romanesti, artisti, intelectuali, oameni de stiinta. Fiecarui scaun ii corespunde un portret cum ar fi cel al lui Nicolae Paulescu, filozoful si Mircea Eliade, Emil Cioran, cantareata Maria Tanase, poetul si scriitorul Mihai Eminescu, muzicistul, compozitorul si directorul de orchestra George Enescu, iar mesei iubitul chip al lui Constantin Brancusi.

Cristina Lefter este nascuta pe 27 aprilie 1976, in Telenesti, Moldova. De mica demonstreaza interesul pentru frumos; la varsta de 10 ani frecventeaza prima ei scoala de pictura privata, urmand Liceul de Arta “Octav Bancila” la Iasi, dupa care “Academia de Arta “George Enescu” tot la Iasi. Cu optime rezultate este admisa a face parte din Uniunea Artistilor plastici din Romania. In 2002 se transfera in Italia, expunand initial in spatii publice, obtinand aprecierea unor importanti galeristi italieni ca si Cappelletti si Obraz din Milano, Spagnoli din Firenze, si a multor pasionati si colectionisti de arta la nivel mondial. In 2015 expune in Pavilionul Romaniei, din cadrul Expozitiei Universale la Milano – Expo Milano 2015.
Perioada: 10 – 21 Martie 2017
Orar cu publicul: Marti – Duminica ore 15:00 – 19:30
Tel.: 0039.492.65.05
Web site: www.accadromania.it

Intrarea este libera.