[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Muzeul Românilor de Pretutindeni – o inițiativă MRP

La 1 octombrie 2018, sub forma unei platforme online,a fost lansat proectul „Muzeul Românilor de Pretutindeni”

     Așa cum îi spune și titulatura „Muzeul Românilor de Pretutindeni” este o inițiativă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de a oferi o platformă în care vocea românilor din afara granițelor să-și găsească ecou și să reflecte valoarea și diversitatea comunităților românești din toată lumea. Ne propunem ca în varianta pilot a proiectului, muzeul virtual să devină un for virtual cultural, oferind în același timp și cadrul necesar pentru construirea unei conștiințe istorice și a unei memorii colective asupra trecutului, ca ulterior în urma materializării lui în România să devină un element de referință și mândrie pentru românii noștri.

       Trăim azi într-o lume a diasporelor și a grupurilor culturale, ce recompun, peste granițele politice ale statelor, comunități cu identitate împărtășită, legate prin cultură, limbă, spiritualitate. Aceste comunități sunt produsul unui proces istoric amplu început în secolul al XIX-lea, incluzând revoluția industrială, apariția statelor naționale moderne, consecințele conflagrațiilor mondiale și ale Războiului Rece, globalizarea și revoluția tehnologică.

        Toate popoarele de ordinul milioanelor de persoane au o componentă a celor din afara granițelor. Potrivit tradițiilor proprii, a experiențelor instituționale și a viziunii politice această componentă poate avea denumiri diferite de la un stat la altul. România folosește denumirea de români de pretutindeni.

      Obiectivul muzeului virtual al românilor de pretutindeni este acela de a face cunoscută componenta externă a poporului român, atât în elementul de convergență spre un ethos național (participarea comunităților istorice la formularea ideii naționale), cât și în dinamica centrifugă, din motive politice, economice și sociale, care a dus la formarea unei puternice diaspore de mobilitate.

        Prin intermediul muzeului virtual, oferim ocazia explorării unor noi forme de comunicare cu membri ai comunităților românești istorice și ai diasporei de mobilitate. Prezentările virtuale vor crea un spațiu comun, imposibil de recreat în termeni practici, dând în același timp posibilitatea formării unei baze de date, prin intermediul căreia patrimoniul cultural românesc va fi disponibil indiferent de limitările geografice.

Proiectul Muzeului pentru Românii de Pretutindeni a fost lansat la 1 octombrie 2018, sub forma unei platforme online, accesibile aici: http://muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro/web/.

Platforma online a muzeului include secțiuni precum: Români din jurul granițelor, Diaspora de mobilitate, Centenar, Exilul Românesc, Școala și biserica, Vechi cărți de identitate și pașapoarte, Hărți, Tradiții și Obiceiuri, etc.

Lasă un răspuns