[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Muzeul Românilor de Pretutindeni va fi inaugurat la 1 decembrie 2018 în incinta Parlamentului României

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a fost înștiințat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, urmare a interpelărilor repetate, că Muzeul Românilor de Pretutindeni va fi inaugurat la 1 decembrie 2018 în incinta Parlamentului României.

Înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni a constituit una dintre preocupările constante ale deputatului Constantin Codreanu. Astfel, la 6 aprilie 2017 acesta a prezentat o Declarație politică în plenul Camerei Deputaților în subiectul adoptării unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni.

La 25 iulie 2017 deputatul Constantin Codreanu i-a adresat Guvernului României o scrisoare oficială, în calitatea sa de Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, făcând apel stăruitor către întregul Cabinet să soluționeze această chestiune și să adopte o Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, așa cum cere expres Legea privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni nr. 299/2007.  

Guvernul României și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au mai fost interpelate de către deputatul Constantin Codreanu, în același subiect, la 6 octombrie 2017, 22 noiembrie 2017 și 2 februarie 2018.

Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007 prevede înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni cu sediul în municipiul București, organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui spațiu corespunzător, fiind stabilite prin hotărâre a Guvernului. În cei 11 ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a legii nr. 299/2007, la București s-au succedat 16 guverne și niciunul nu a întreprins absolut nimic pentru executarea acestor prevederi imperative ale legii.

„Unde-i lege, nu-i tocmeală. Muzeul Românilor de Pretutindeni trebuie să fie o instituție permanentă de primă importanţă, pusă în serviciul societății, deschisă publicului, specializată în păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, cercetarea şi conservarea diverselor documente şi materiale muzeistice care să provină din zonele extrafrontaliere.

Irina Tudorache – Consilier Parlamentar

Lasă un răspuns