[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Muzica sferelor – o expoziție inedită

Miercuri, 6 decembrie 2017, la galeria de artă a Academiei Române la Roma (Viale delle Belle Arti 110) a avut loc vernisajul expoziției „Muzica sferelor – Geometria secretă a picturii europene” a artistului român Cristian Ungureanu. Expoziție prezentată cu ocazia evenimentului bianual MArteLive di Roma şi a sărbătorii naţionale a României.

O expoziție de o rară factură artisitică, unde istoria, arta marilor maeștri europeni și din alte părți ale lumii, geometria și filosofia, structurile tratate într-o singură culoare dar în multe nuanțe, au încântat ochii și sufletul unui numeros public.

Revizitări ale arhicunoscutelor capodopere ale lui Michelangelo, Rafaello, după papirusurile egiptene sau cronicile românilor sunt expuse pe pereții sălii de expoziții a Academiei Române și așteaptă iubitorii de artă.

Pasionat de pictură încă „de la grădiniță”, – așa cum ne spune în interviu pictorul Cristian Ungureanu -când educatoarea Verdeș spune părinților săi că „acest copil are ceva în plus, în neregulă față de ceilalți copii”, artistul va urma un parcurs artistic educațional la Iași. Cu expoziții în Padova, Verona, Venezia, (o perioadă de șapte ani petrecută în Peninsulă), la Moscova, pictorul, și profesorul universitar acum, se întoarce cu drag în Italia unde se află o parte a inimii sale și pentru că această țară „merită iubită”.

Pornind de la proporțiile cu care pictau și iocnarii și marii artiști occidentali, Cristian ia creion și compas și descoperă proporțiile lucrărilor acestora, scheletele nevăzute pe baza cărora au fost create marile opere. El scoate la iveală structurile acestora și le schițează afară, peste ele, pentru a le dezvălui întregul mister.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Sfântul Scaun, ES Prof. univ. dr. Liviu – Petru ZAPÎRŢAN.

Cristi Merchea

Lasă un răspuns