[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Natalia – de la Reni la Roma de Ziua României

Natalia alături de Benone Sinulescu, prezent la eveniment

De Ziua României, organizată de Romit TV în sala Palacavicchi din Roma, înaintea spectacolului, o tânără cosânzeană, cu părul împletit în cozi lungi, se plimba nerăbdătoare cu o combză în mână. Instrumentul nu e unul pe care-l vezi în fiecare zi nici chiar la evenimente muzicale.

 

       Și-a făcut numărul din concurs cu grația și talentul celei care se vedea că absolvise și o școală: cea de la Chișinău, și anume Academia de Studii și Arte Plastice.

     Ulterior am stat  puțin de vorbă. Și, deși vine din Basarabia de Jos, satul Cartal, raionul Reni („de pe malul Dunării” a precizat), Natalia a vorbit într-o românească perfectă, fără nici un semn de moldovenism sau rusism. De ce? Pentru că „satul Cartal păstrează mai bine accentul românesc” spune cu mândrie iar  studiile le face la la Chișinău. Și lucrurile chiar așa stau, raionul Reni este  singurul raion din Bugeac, care încă mai are o populație majoritară românească. Mai mult decât atât, bunica sa era româncă „cu acte în regulă”.

         – De când îți place să cânți?

         – Când aveam cinci ani, părinții mei au descoperit asta, tatăl fiind filonul muzical al familiei, el cântând la acordeon. Din păcate cântă doar la petreceri, dar ceea ce n-a putut să facă el speră să facă ai săi copii.

         – Apoi?

         – Apoi am absolvit Liceul „Ștefan Neaga” din Chișinău unde am învățat instrumentele populare, cobza în special. Actualmente fac un master la Teatru și Regie, o secție mult mai activă care organizează concerte și festivaluri pentru toate vârstele.

         – Cum de te-ai reorientat?

         – Și aceasta este o pasiune mai veche a mea care-mi dă mai mule posibilități de exprimare.

         – Cum ai ajuns la Roma?

         – Prin cea mai cunoscută rețea de socializare, Facebook. Un prieten al Evianei Mereuță, una din organizatoarele evenimenului de la Palacavicchi, a fost cel care m-a contactat și îndemnat să vin aici.

         – De ce la acest eveniment-concurs?

         – Am vrut să încerc.

         Zilelea acestea Natalia va înregistra un colind tot din zona sa, dar primul său vis este un album cu piesele proprii, muzică și text.

         – Restul depinde de public dacă mă place.

         Publicul de la Roma a arătat că o place iar dacă vreți ca acest scurt interviu să aibă vreo valoare, trebuie să o ascultați pe Natalia Kaluian într-un spectacol. 

C.M. 

Lasă un răspuns