[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

New York Times despre ”cutremurul” DNA din politica României

dna 2

     New York Times a publicat un amplu articol despre DNA și ”cutremurul” creat de această instituție în politica coruptă a României 

Articolul spune ca DNA a provocat „cel mai terifiant coșmar din ultimii 25 de ani” pentru politicienii si afaceristii corupti din Romania.

„In afara cazului in care lucreaza in DNA sau au alta scuza buna, nimeni in Romania nu vrea zilele acestea sa fie vazut intrand pe usa de lemn din Str. Stirbei Voda care duce la dna Kovesi, sefa tăcută a DNA, o institutie altadata adormită, dar care acum a declanșat un atac neașteptat de viguros împotriva ilegalităților”, scrie New York Times.

Publicatia il citeaza pe Vladimir Tismaneanu care spune ca DNA a pus in scena „cel mai mare cutremur politic care a zguduit Romania dupa 1989”.

Pe de alta parte, se arata în articol, oponentii DNA-ului o acuza pe Kovesi de practici staliniste bazate pe interceptari, metode folosite de temuta Securitate. Publicatia spune ca grupul media controlat de Dan Voiculescu – „un baron politic si economic condamnat pentru coruptie la 10 ani de inchisoare” – conduce o campanie „neobosită” pentru dărâmarea imaginii DNA-ului.

“Jurnalul National, un ziar controlat de Voiculescu, a numit-o pe Kovesi „procurorul stalinist al României”, in timp ce Antena 3 a comparat-o cu Hitler si cu Stalin si a acuzat-o ca a luat bani de la un mafiot”, scrie publicatia americana.

     este important ca noul presedinte sa sprijine lupta anticoruptie

„Dna Kovesi, intr-un interviu acordat in biroul sau ornat cu icoane, spune ca aceste acuzatii sunt absurde. Ea a declarat ca echipa de procurori DNA a absolvit dupa 1990 asa ca nu au nicio idee despre metodele folosite de Securitate. Cat despe interceptari, spune Kovesi, ele nu au fost inventate de DNA, ci reprezinta o metoda folosita peste tot in lume, de catre state democratice care nu au in spate un trecut comunist”, scrie NewYork Times.

codruta kovesi

Publicatia noteaza un detaliu din biroul lui Kovesi: un tablou cu o cioară pe un câmp plin de păsări negre. “În București se spune că așa sunt eu”, spune Kovesi.

„De fiecare data cand merg la piata, la magazin sau la cineva, oamenii ma felicita pentru ceea ce fac. Nu toti romanii sunt corupti”, mai spune ea.

Potrivit articolului, Parlamentul a incercat „in mod repetat” sa limiteze eforturile anticoruptie prin promovarea unei legi a amnistiei.

In ceea ce priveste alegerile prezidentiale de duminica, Kovesi a facut o predictie: „este important ca noul presedinte sa sprijine lupta anticoruptie. Atata vreme cat se intampla acest lucru, nu avem motive de ingrijorare. Dar sunt motive de ingrijorare daca Presedintele nu sprijina lupta noastra”, a declarat Kovesi, citata de New York Times.