[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Nimeni nu s-a născut sclav sau patron

mandela

Zilele trecute, mai exact pe 2 decembrie, s-a celebrat Ziua Internazionala pentru Abolirea Sclaviei, dar  forme moderne de sclavie exista inca in prezent chiar daca de multe ori nu suntem constienti.

De exemplu, romanii,  in perioada 2010-2012,  erau printre principalele victime ale traficului de persone in toate tarile din UE, inclusiv in Romania. Este vorba de barbati, femei si copii exploatati in agricultura, constructii, hoteluri, constransi sa cerseasca sau sa fure, in Romania si in alte tari (sursa Eurostat).

Formele moderne ale sclaviei se configureaza si ca o lipsa de alternative de munca si de supravietuire. Nu exista o delimitare neta intre exploatarea prin munca si traficul de persoane.

In Italia, exploatarea prin munca fortata este o problema sociala profunda si in continua evolutie in ultimii ani. Este vorba in primul rand de femei straine ghetizate, violate si exploatate. Exista insa si femei italiene exploatate si platite mult mai putin decat prevede minimul sindical, dar fata de colegele de origine straina, italiencele nu rezulta exploatate si sub aspectul sexual si nu traiesc in conditii de segregare. Fiind platite mult mai putin decat barbatii pentru aceeasi mansiune, dar expuse la conditii de munca mult mai dificile, femeile tind – din ce in ce mai mult – sa inlocuiasca barbatii in acest sector de activitate.

„Exploatarea muncitorilor români angajați in serele din Ragusa este un fenomen sistemic, consolidat în mod dramatic pe teritoriul italian. O cale de ieșire este posibilă, dar ca să atace sistemul sunt  necesare acțiuni concrete, practicabile prin implicarea și sinergia tuturor celor care pot contracara această realitate, de la instituțiile sociale private la administrațiile publice, de la autoritățile judiciare la sindicatele de categorie”, explică Silvia Dumitrache, președinta  Asociației femeilor românce din Italia (ADRI).

Femeile straine sclavizate in agricultura sunt 15 mii (fata de 5 mii barbati), in timp ce numarul muncitoarelor italience exploatate in principalele zonele agricole (Campania, Puglia, Sicilia) este de cel putin 60 de mii si in continua crestere. (sursa: Flai Cgil)

Situatia este din ce in ce mai complicata din cauza crizei economice, a noii reforme a muncii si a fortei de munca care intra din afara tarii cu fluxul de migranti. Conditiile de exploatare, violentele sexuale, segregarea au fost denuntate dar nimic s-a schimbat. Nu este simplu sa demonstrezi ca femeie ca ai fost violata pentru ca in acele zone persista stereotipul si prejudiciul, astfel ca victimele sunt considerate de catre societate responsabile de a duce in tentatie agresorul.

Schimbarea patronului nu este o solutie pentru ca sunt intermediarii cei care fac violenta si exploateaza muncitoarele.

“Institutiile care ar trebui sa tuteleze cetatenii ar trebui sa se activeze de urgenta la nivel guvernamental, bilateral si transnational prin masuri de interventie si prevenire a exploatarii si traficului de persoane, iar mediatizarea acestora sa fie o prioritate pentru Guvernul Romaniei”, precizeaza Silvia care a a depus o plângere la Procuratura oraşului Ragusa.

“Ca Presedinte al Asociatiei A.D.R.I. am considerat de datoria mea sa intreprind acest demers, informatiile prezentate fiind de o gravitate extrema. Cu toate că Italia este o țară civilizată in care drepturile fundamentale ale omului sunt garantate, realitatea denuntata merită un răspuns ferm și decisiv: femei exploatate, șantajate și violate; barbati amenintati și exploatati. Toate aceste abuzuri trebuie sa fie oprite. Suntem încrezători în bunul mers al anchetei justiției și suntem siguri că adevărul va iesi la iveala si ca va fi facuta dreptate”.

“Din partea institutiilor si mass mediei italiene am avut raspuns pozitiv, am primit suport si colaborare in timp ce institutiile romanesti sunt absente. In pofida faptului ca sunt milioane de cetateni romani in strainatate, comunitatea romaneasca ramane invizibila. Sclavia ramane nu doar in documentele ONU, este prezenta in viata nostra de zi cu zi”, a adaugat Silvia Dumitrache.

Simona Hristian