[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Noapte de poezie și muzică la Academia Română din Roma

acad aless laur 2Alessio Colarizi Graziani și-a prezentat într-o atmosferă mai mult decât fastuoasă și prietenoasă, volumul de poezii ”Adriatico/Adriatică”.

acad cartiPână aici nimic deoebit. Noutatea vine din faptul că volumul este bilingv: italo-român. Așa e, pentru că, mai nou, atât de trâmbițata ”integrare” vine și invers: din italiană în română. Sau, și mai sugestiv, sunt italienii cei care s-au îndrăgostit de limba lui Eminescu și compun poezii.

Academia Română, dincolo de numele garant, este prin excelență locul unde se produce cultură. Și aseară a demonstrat-o încă odată cu brio. O sală plină de oaspeți italieni, români , francezi s-a bucurat de spectacolul literar, teatral oferit de Alessio Graziani și câteva grupuri muzicale.
”Cine scrie poezie este cu siguranță un spirit sensibil” spune la începutul prezentării poetului directorul instituției românești, Mihai Bărbulescu. Și nu numai. Poetul italian Alessio Graziani este un erudit prin excelență, un stăpân al limbii lui Dante, al graiului lui Voltaire dar și al versului lui Eminescu. Fabrizio Graziani este un ”goloso di parole”. Pentru el, a exprima gândurile sau simțămintele în diferite limbi ale pământului este muzică, este dans al cuvintelor.

acad cam mort

Cu ușurința și plăcerea celui care iubește ceea ce face, poetul deschide prezentarea într-o română cu diacritice, cu gesturi teatrale de euforie și extaz. Vorbirea către public este teatru cu tot cu decor: corane de laur, capete de mort, chipiuri etnice, cofițe de apă… Toate elemente ale cunoștințelor sale vaste depsre limbă și tradiție, despre cultura poporului căruia i-a învățat limba.
Vorbește cu patos despre o familie de români întâlniți cazual în centrul Romei, ai cărei copii l-au învățat românește. Sunt alături de el în această seară, în sală, cu mic cu mare. Fetița cea mai mică, Alexandra, odată ajunsă în Italia și mergând la școală, i-a dat marea bucurie după puțin timp de învățătură, a premiului pentru cea mai bună recitare în limba italiană … Un copil român, între sute de copii, primind marele premiu a fost încununarea efortului depus de primul său ”profesor” de limba română.
Poezia s-a alternat muzicii, auditoriul fiind încântat de grupul Școlii de Muzică ”Ganassi” din Roma. Copii talentați sub îndrumarea profesorilor Chiara Pontecorcuo și Adriano Ancarani au sunat pe acordurile muzicii clasice dar și ale ”Ciocârliei”, un omagiu adus marii noastre artiste Maria Tănase.
O seară plină momente de neuitat, de versurile minunate în română și italiană ale unui poet care a adoptat limba noastră nu numai în vorbirea uzuală. El simte, gândește și scrie ceea ce este mai frumos, ceea ce vine dintr-un suflet sensibil: poezie.acad aless laur 4 acad aless laur 6 acad aless laur 7 acad aless laur 8 acad aless laur 9 acad broca acad fam tig acad grup piciaore acad sala