[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Nordul Italiei. O puternică furtună a distrus o pădure seculară în Munții Dolomiți

Ca un tanc rusesc a trecut furtuna puternică peste crestele Munților Dolomiți din nordul Italiei, mai sus de Venezia. 

Ultimile zile au fost dramatice din punct de vedere meteorologic: furtuni, inundații, morți, alunecări de teren, „defrișări” ale pădurilor, daune populației, patrimoniului și economiei italiene.

Nordul Italiei a fost însă trecut prin foc și spadă de o puternică furtună care a distrus, cu peste 190 km la oră,  o parte a pădurilor din regiunea Belluno și din Altopiano di Asiago. Acvestea au fost efectiv rase la sol.

În zona Belluno, după primele estimări, se pare că au fost distruse peste 90 de ha de pădure, 40% din suprafața împădurită. În zona Asiago se vorbește însă despre peste 300.000 de copaci rași la sol. O tragedie ambientală pentru care guvernatorul Luca Zaia a scris prim-ministrului italian Giuseppe Conte, cerând ajutor. Distrugeri quantificate la circa 10.000 de hectare, adică 5% din suprafața împădurită a Peninsdulei.

Pe lângă daunele fizice, este vorba și de o rană sentimentală, aceste păduri fiind descrise în operele lor de scriitorii italieni Mario Rigoni Stern și Emilio Lussu.

 

Lasă un răspuns