[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Noul pașaport românesc

Noile paşapoarte simple electronice şi simple temporare care au fost puse în circulaţie în această săptămână vor fi aproape imposibil de falsificat și nu vor avea un cost diferit față de cele vechi. 

„Fiecare filă a noilor paşapoarte conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara, oraşul medieval Sighişoara ş.a. Cu această nouă generaţie de paşapoarte facem un pas în viitor, prin complexitatea elementelor de protecţie împotriva fraudării documentelor”, a spus Mirel Toancă, șeful Direcţiei Generale de Paşapoarte.

“O parte a elementelor menţionate pot fi văzute cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, de securitate, cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori – roşu, galben şi albastru, una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumină UV reacţionează în trei culori: roşu, galben-verzui şi albastru”, a explicat Toancă.

El a arătat că, pe lângă elementele de siguranţă pe care le oferă aceste imagini, se va realiza şi o promovare a obiectivelor turistice şi istorice ale ţării.

Mirel Toancă a precizat că documentele de călătorie din generaţiile anterioare vor rămâne valabile până la data menţionată în acestea.

Lasă un răspuns