[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Nu ne-ntoarcem în România nici dacă în Italia e cutremur

 


14914912_1406435886050718_919613983_n

I-am cunoscut la biserica din Terni, sunt o familie extraordinară, unită şi frumoasă.

Familia Ungureanu are trei fetiţe, una mai frumoasă ca alta,  poartă costumul popular cu mândrie încă de la doi ani şi recită din Eminescu de te trec fiorii.

Părinţii, desigur, le-au învăţat că rădăcinile româneşti sunt mai importante decât orice, că oriunde ar fi în lume nu trebuie să uite care le e obârşia.

Cele cinci suflete fac parte acum dintre evacuaţii în urma cutremurului devastator din Italia. Locuiau chiar în Visso, o localitate micuţă, de munte, greu încercată de mişcările pământului.

La ultimul cutremur, cel de 6,5, Ramona şi-a luat fetele şi-a fugit repede la mama ei, care locuia aproape, într-o casă mai rezistentă.

Dar nu atât de rezistentă ca să țină undei nesfârşite de cutremure. Doar într-o singură zi, cea de luni, 31 octombrie, s-au înregistrat 700 de mişcări seismice, multe dintre ele peste 4 grade. Aşa că au fost evacuaţi cu toţii.

anunturi-emigrantul-banner

Acum cele cinci suflete se află în Porto Sant’Elpidio, pe malul mării, într-o structură hotelieră.

Cine are grija lor?

Mai devreme am vorbit la telefon, erau la rând să-şi ia hăinuţe, chiloţi, ciorapi, Caritas e pe baricade din nou, voluntarii lucrează fără odihnă, serviciile naţionale funcţionează ireproşabil.

Mulţi dintre cei care au refuzat evacuarea, majoritatea crescători de animale pe care nu vor să le abandoneze, sunt sau vor fi cazaţi în corturi, în aşteptarea momentului în care se va putea reconstrui.

Sunt circa 30.000 persoanele evacuate iar familia Ungureanu face parte dintre ele.

Se gândesc să se-ntoarcă în România? Nu, nicidecum, aşteaptă liniştiţi să treacă totul, cu certitudinea că-n Italia, oricât de rău ar fi, e mai bine ca-n România. Mama nu vrea să se-ntoarcă în România, deşi au casă acolo, în Piatra-Neamţ; aici copiii au început cursuri de dans, de muzică… a spus că-n România nu le-ar mai putea oferi toate astea.

Liliana Nechita