[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Nu vă fie teamă să o luați de la capăt! – mesajul trupei Voltaj adresat românilor emigrați

Schermata 2015-05-20 alle 00.47.45

Chiar dacă reflectoarele s-au stins iar Voltaj nu a câștigat marele premiu la Eurovision, trupa românească și-a câștigat un loc aparte în inimile românilor de dincolo de granițile țării. Un punct de vedere și câteva detalii, în exclusivitate, vi le prezentăm aici prin vocea celui care i-a contactat personal la Viena, regizorul Antonio Dinuzzi 

Nu este lucru mai important în inima populației românești ca cel al subiectului „diaspora”, acei circa 8 milioane de români care, de la începutul secolului al XX-lea, au plecat din Dacia pentru a-și găsi norocul în Europa și în America de Nord, ba chiar și în Australia, lăsând însă în urmă propriile familii, de multe ori copiii, cu promisiunea că se vor întoarce într-o zi să-i ia cu ei sau să fie împreună.

Se întâmplă însă că, acești copii cresc cu o rudă, cu o familie prietenă, dar suferă pentru depărtarea celui mai iubit părinte, trăind abandonul ca pe o adevărată traumă.

IMG_0332_EV20150522-voltaj-001

Aceasta a fost tema propusă de trupa Voltaj la Eurovision, care de altfel se lega perfect la ceea ce este motto-ul acestui an, #BuildingBridges – construirea punților, a  legăturilor care să favorizeze toleranța și uniunea dincolo de orice frontieră sau cultură a Europei.

Melodia DE LA CAPAT (All Over Again) se născuse deja în 2007 când Cătălin Goia și tovarășii săi au creat o fundație care să aibă grijă de copiii rămași singuri pe perioada școlii și facultății. Inițiativa s-a vrut un mesaj care să unească cât mai repede părinții de copiii lor. Un proiect controlat și tutelat prin parteneriate cu World Vision Romania și  Habitat for Humanity Romania, care se ocupă de îngrijirea și urmărirea traseului acestor copii, acordând atenție nevoilor lor  în mod transparent, fără a folosi fondurile obținute în alte scopuri, în centrele create în Dolj, Vâlcea, Cluj, Vaslui, Beiuș, Pitești, Rădăuți, Craiova, Comănești, Câmpina și Ploiești. www.delacapat.ro

Pe tema DE LA CAPĂT a fost realizat și filmul de scurtmetraj de 13 minute, scris de Sabin Dorohoi și intitulat “Way of the Danube”, care are ca protagonist extraordinar pe micuțul Scînteie Răzvan, care a fost alături de grup atât pe covorul roșu și pe întreaga periopadă a festivalului vienez. viennese.
Un scurtmetraj foarte emoționant, perfect cionematografic în relaizarea sa, făcând deja parte din selecția Festivalului Internațional de Film Independent, cu nominări importante și premii câștigate.

Realizat pe malurile Dunării, înainte cu mult să se știe de ediția anuală a Eurovizionului de la Viena, și cu mult înainte ca Voltaj să câștige selecția națională, trebuie apreciat în mod deosebit cineastul Sabin Dorohoi pentru pentru lectura și interpretarea mesajului transmis, care a folosit trei instrumente fundamentale: desaturarea culorilor imaginii, scrisoarea și finalul concentrat al dorinței copiilor de ași ține promisiunea față de părinți, aceea  de a fi împreună, chiar cu riscul de a fi ei cei care merg să-i ajungă departe.

foto și text: Antonio Dinuzzi