[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

O carte de la fiecare poate fi de mare ajutor!

Vallinfreda

Un brăilean stabilit de 14 ani la Vallinfreda, un sătuc de nici 300 de locuitori din regiunea Lazio, la 50 de km de Roma, va organiza o bibliotecă în primăria localității.

Alături de soția sa

Cum s-au integrat – ca să fălosim un termen consacrat -, românii înItalia? Foarte mulți, dar în special cei care au ajuns în micile comunități sătești,  ca la ei acasă. Ba, mai bine, am putea spune.

Emil Teodorescu, un inginer brăilean trecut de prima tinerețe, este de 14 ani la Vallinfreda, un sătuc pitoresc de munte, la granița dintre regiunile Lazio și Abruzzo, nu departe de Roma. Aici locuiește și muncește cu soția sa, alături de alți 30 de români (mai bine de 10% dinpopulație) care s-au integrat perfect în țesutul localității.

Românii muncesc „de toate”, ne spune inginerul Teodorescu: îngrijitoare, chelneri, agricultori, șoferi, constructori sau în fabricile din apropiata localitate Carsoli, mai dezvoltată.

Iar cât sunt de bine văzuți aceștia, se vede după viteza cu care prof. Piero Chirletti, priamrul comunei, și consiliul local, au răspuns solicitării de a crea o bibliotecă aici, în micuța comună.

O bibliotecă la Vallinfreda?

Da, „o carte poate fi de mare ajutor” spune inginerul. Iar la întrebarea „dacă vor veni românii la Vallinfreda?”  Emil Teodorescu ne-a răspuns încrezător, optimist: Da, vor veni. Ce interesați vor veni”.

Pentru că ceea ce intenționează să facă nu este doar o bibliotecă. Practic, odată inaugurat noul sediul al primăriei, ultimul etaj rămăsese gol iar ideea realizării doar a unor săli de ședințe pentru consiliul local era neavenită. Astfel, propunerea românului a fost  primită cu brațele deschise de către administrație. „Biblioteca este doar ideea, primordiale vor fi activitățile. Pe 19 martie avem concurs de poezie, săptămâna următoare va fi un simpozion istoric cultural româno-italian… Încet-încet, cu activități bine formulate, concursuri, expoziții de pictură, serate de jazz, zilele naționale și sărbătorile României și Italiei  etc vom atrage tot mai multă”.

Decizia consiliului local

Ceea ce este de admirat este faptul că primăria nu a avut nevoie și nu s-a formalizat în fața inexistenței unei forme juridice: asociație, ONG etc. Pur și simplu aceasta este inițiativa unui privat, a unui cetățean care nu este italian, dar care a primit avizul în câteva zile fără niciun fel de impediment birocratic, așa cum s-ar fi întâmplat la noi. Ți totul pe banii săi, ai lui Emil teodorescu, care face ceea ce face din suflet.

Răspunsul deciziei se încheie astfel: Mulțumindu-vă pentru  excelenta inițiativă  pe care vreți să o realizați, menită să întărească și mai mult raporturile dintre comunitatea românească și cea italiană în localitatea noastră, vă transmit cordiale salutări”.

Ambasada României la Roma a răspuns solicitării inginerului de a contribui la formarea bibliotecii din Vallinfreda iar pe această cale facem un apel românilor, oriunde s-ar afla, de asprijini această lăudabilă  activitate.

Vreți să vedeți cum arată un program cultural făcut de un om, într-o mică localitate din altă țară, cu primăria unei comune de mai puțin de 300 de locuitori? Citiți și minunați-vă! E numai pe primele patru luni ale anului.