Un cencalu și o asociație au organizat o frumoasă duminică pentru românii din Roma

„O mamă și un fiu au schimbat omenirea” spune un vers din cele recitate de Elena Ifrim la evenimentul de duminică, 26 iunie, desfășurat sub semnul credinței. O după amiază plină de lucruri frumoase cu oameni frumoși, organizată de Asociația „Ulpia Traiana Romana” și cenalcul „Strigătul diasporei” în cartierul Tor Bellamonaca din zona est a Romei.
Evenimentul a avut ca prim scop, așa cum anunța afișul, lansarea a trei cărți scrise de Mihaela Gheorghe, o neobosită mamă, consilieră spirituală și scriitoare care de ani de zile locuiește la Roma. „Regăsirea Evei”, „În umbra ruinelor” și „Călătorie în trei” sunt cărți scrise cu pasiune, cu dragoste pentru semeni, cu credință, trei cărți care trec prin labirintul întortocheat al sufletului femeii, prin viața emigrantului cu problematicile ei, prin suferințele și nădejdile unei vieți departe de casă.
Sala, decorată cu goblenurile Aniței Nuțu și lucrările de artă ale Danei Pătrașcu, drapele și flori, a fost animată de poeziile recitate cu patos de Elena Ifrim sau Vasilica Safta, de cântecul lui Marius Petrișor și al Mariei Negulici, de recenziile asupra lucrărilor Mihaelei Gheorghe, de vocea superbă a unei artiste încă necunoscută, Angela Băbușanu, și sceneta tematică a inimosului grup de fete „Sunt suflet din sufletul neamului meu”. Nu enumer pe toți cei care au contribuit pentru că practic, din cei veniți, mai toți aveau un rol, fie ca membru al cenaclului, fie al asociației organizatoare.
O sală în care un prieten italian a rezistat cu stoicism, chiar dacă nu a înțeles tot, dar unde românii s-au simțit bine, ignorând căldura sufocantă în favoarea unei atmosfere de prietenie, de creație și voie bună. O demonstrație a faptului că românii, departe de casă, știu să se organizeze cu ce au mai bun pentru a promova talente, pentru a se cunoaște mai bine și pentru a ieși din schemele în care de multe ori sunt închiși.
Cristi Merchea