[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

O româncă vrea să apropie părinţii plecaţi la muncă de copiii lăsaţi în ţară

Legătura se va face prin intermediul mijloacelor audio-vizuale

„Associazione delle Donne Romene în Italia – ADRI „au făcut primul pas în acţiunea de susţinere a coeziunii familiale. Acest proiect îşi propune facilitarea comunicării audio-vizuale gratuite între copiii rămaşi în România şi părinţii acestora aflaţi la muncă în Italia.Scopul principal este acela de a preveni şi diminua numărul de cazuri sociale în rândul copiilor rămaşi în România. Şi cum orice idee bună găseşte imediat susţinători, şi acest proiect “Te iubeşte mama”, a gasit repede  un politician care să subscrie acestei cauze. Europarlamentarul Ciprian Tănăsescu salută dezvoltarea acestui proiect care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii psiho-emotionale a copiilor, a mamelor/părinţilor, a persoanelor care rămân acasă, susţinerea rolului parental şi al familiei la distanţă, cât şi reducerea abandonului şcolar şi menţinerea legăturii cu limba şi patria materne, precum şi integrarea romanilor în viaţa socială şi culturală a ţării de adopţie. Spaţiul şi mijloacele tehnice necesare sunt puse la dispoziţie de către bibliotecile publice din România (www.anbpr.org.ro) care au aderat la Programul Biblionet (www.biblionet.ro) şi la proiectul ‘Te iubeşte mama!’ şi de către bibliotecile, asociaţiile şi parohiile româneşti din Italia care au aderat deja sau urmează să se alăture proiectului.

 

Site-ul www.teiubestemama.it, portal între Diaspora română şi România

Politicianul PSD îşi propune să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a comunităţii asupra fenomenului copiilor lăsaţi singuri în România ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate şi să contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care trăiesc departe de ţară, precum şi la conştientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, comunicarea fiind importantă pentru părinţi şi vitală pentru copii. Acest lucru poate să fie făcut solicitând sprijinul pentru transformarea site-ului www.teiubestemama.it într-un portal de comunicare între Diaspora romană şi România, deschizând, în acest mod, calea informaţiei, a socializării, a comunicării active, care să ofere posibilitatea menţinerii legăturilor fireşti între membrii unei familii şi să ofere comunităţii româneşti păstrarea legăturilor cu patria-mamă – www.familiaonline.it .
Proiectul se bucură de patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, de cel al Consulatului General al României la Milano, de patronajul AIB, ADRI având încheiate acorduri de parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Primăria oraşului Milano.
Evenimentul de lansare a avut loc pe 21 octombrie, la Siena, ca fruct al colaborării între Provincia Siena, Biblioteca degli Intronati, A.D.R.I. şi Asociaţia ‘Rumeni a Siena e amici’. În cadrul acestuia, comunitatea românească va beneficia de posibilitatea de a comunica audio-vizual gratuit cu familia rămasă în România, beneficiind şi de asistenta de specialitate. http://www.provincia.siena.it/News/Al-via-il-progetto-La-mamma-ti-vuole-bene. Inițiativa îi aparţine Silviei Dumitrache, aceea care a dat viaţă acestei idei.

Ioana Zafira