[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

O veste bună pentru consumatorii de ciocolată

ciocolata Studii demonstrează că ciocolata reduce colesterolul

Veste bună pentru iubitorii de ciocolată: cercetările arată că polifenolii din cacao pot îmbunătăţii nivelul de colesterol. Ca și alte produse alimentare, cum ar fi: fructele de pădure şi ceaiul verde, pudra de cacao este bogată în substanţe chimice antioxidante, cunoscute sub numele de polifenoli. În cacao şi ceaiul negru predomină un polifenol cunoscut sub numele de flavanoid. Studiile au arătat că aceşti polifenoli fac bine inimii..
Primele studii au examinat modul în care acesti polifenoli influenţează nivelul colesterolului şi au a fost realizate de cercetătorii de la Universitatea din Hull, Anglia, și publicate în revista “Medicina academică” în 2010. Experimentul a fost un studiu încrucișat, ceea ce înseamnă că participanţii au fost repartizaţi aleatoriu la unul din cele două condiții (experimentale sau de control), iar apoi cele două grupuri s-au schimbat. În acest mod, cercetătorii puteau compara efectele pe anumite persoane, precum si a grupului.
Studiul randomizat, dublu-orb a implicat 12 participanţii cu diabet de tip 2. Intervenția experimentală a constat în hrănirea cu 45 g de ciocolată neagră pe zi a participanţilor, în timp ce intervenția de control a implicat o cantitate egală de ciocolată cu un număr redus de polifenoli. Ca urmare a descoperirii cercetătorilor, consumul de ciocolată neagră a fost asociat cu o creștere a HDL („bun”) colesterol şi o scădere a colesterolului total de HDL. De asemenea, ciocolata scade şi nivelul de colesterol LDL. Aceste constatări au fost confirmate și extinse, în alte două studii realizate în următorii doi ani.
În primul studiu, publicat în “Jurnalul European de Nutriţie Clinică” în 2011 s-a făcut o meta-analiză a 10 studii clinice cu privire la consumul de cacao și legătura dintre acesta şi colesterol. Cercetătorii au descoperit că în intervenţiile pe termen scurt, creșterile consumului de cacao au redus semnificativ nivelurile de ambele LDL („rău”) şi colesterolul total, fără efecte semnificative asupra HDL-C.
Un al doilea studiu a fost realizat de către Cercetătorii de la Universitatea San Diego și prezentat la “Experimental Biology” în 2012 la care au participat 31 de persoane care au avut sarcina de a a mânca, fie ciocolată albă (la sută cacao zero), fie ciocolata neagră (70 la sută cacao). Cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat 50 g de ciocolată neagră pe zi timp de 15 zile au avut un nivel semnificativ mai mare de HDL-C și niveluri mai scăzute de colesterol LDL. În final, ei au prezentat niveluri semnificativ mai mici de zahăr din sânge!
Potrivit unui studiu tot din 2012 condus de cercetători și publicat în “Jurnalul American de Nutriţie Clinică”, ciocolata nu reduce doar nivelul de LDL-C, dar, de asemenea, încetineşte rata la care LDL oxidează. Acest lucru este important, deoarece oxidarea LDL joacă un rol-cheie în rigidizarea arterelor. Încetinirea acestei oxidări poate duce de fapt la dezvoltarea şi progresia bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii au descoperit că LDL oxidat găsit la participanţii la studiu era semnificativ mai lent decât la cei care urmau dieta de control. În plus, capacitatea antioxidantă totală și HDL au fost semnificativ mai mari după dieta cu ciocolată.
Consumatorii, ar trebui să ştie că ciocolata din comerţ are un număr scăzut de polifenoli fiind bogată în zahăr şi grăsimi săturate de aceea e de preferat ciocolata preparata din pudră de cacao pură.

Carmen Vranițani

 

 

 

 

Lasă un răspuns